Dom zdravlja Blace nizom aktivnosti obeležava nacionalnu nedelju dojenja

  • unnamed-1
  • unnamed

Nacionalna nedelja dojenja obeležava se od 30. septembra do 7. oktobra za podsticanje dojenja i poboljšanje zdravlja beba širom sveta.
Ovogodišnji slogan ” Dojenje – ključ održivog razvoja ” želi da istakne ne samo koliko je dojenje značajno za bebu i majku, nego i celokupan razvoj društva i da utiče na gotovo svaki aspekt življenja u modernom svetu.
Patronažne sestre Doma zdravlja Blace su tokom ove nedelje imale zadatak da informišu i uključe što više aktera u promociju dojenja i da daju podršku trudnicama i majkama koje doje. Kroz ,,Školu za trudnice”, a prvenstveno kroz svoje aktivnosti na terenu su obuhvatile veliki broj trudnica i majki kako bi promovisale dojenje kao najbolji izbor ishrane dece u najranijem periodu života.
Pored razmene iskustava, učesnici ovih aktivnosti su mogli da dobiju stručne odgovore i da se upoznaju sa informativnim materijalom na temu ,,Dojenje i prednosti prirodne ishrane”.
Nacionalna nedelja dojenja ove godine povezuje stvaraoce promena na nivou zajednice, države i regiona, koji pozivaju na globalne akcije.
Cilj obeležavanja je da se društvena svest o značaju i prednostima dojenja podigne na viši nivo. Isto tako je potrebno podizati nivo društvene svesti o značaju pružanja aktivne podrške porodici.
Dobrobit je opšta, pripada celoj zajednici, jer se time unapređuje zaštita zdravlja majke i deteta.