Domaćini blačkog kraja: Evo gde se pravi najbolja cepkana paprika

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Marina Nedović iz blačkog sela Stubla na 15. Sajmu etno hrane i pića održanom nedavno u Beogradu dobila je  specijalno priznanje u robnoj grupi proizvodi od povrća, podgrupa ljutenica, sušeno povrće, začinske smese i kisela zimnica, za proizvod cepkana paprika.

bscap0051

Preradom voća i povrća Marina se bavi tri godine i danas proizvode širok asortiman zimnica, sokova,džemova.

bscap0054

-Prilagođavamo se potrebama kupaca i prema njihovim željama usklađujemo naš asortiman, ističe Marina dodajući da je prerada voća u mnogome isplativija od direktnog plasmana istog.

Nedovići na svom gazdinstvu gaje oko 2000 stabala višanja i isto toliko šljiva i veći deo tih proizvoda ide u preradu.

bscap0056

 

– Za potrebe prerade nešto dokupimo od lokalnih proizvođača posebo šumske plodove jer su prerađevine od njih takođe tražene, ističe Marina.

Što se planova tiče oni su usmereni ka tome da sagrade hladnjaču kako bi gotove proizvode voća koje ne mogu odmah da prerade skladištili u istu.

bscap0050

Što se specijalnog priznanja iz Beograda tiče a koje je dobila za cepkanu papriku , kaže da joj je to jedan podstrek više da unapredi proizvodnju a odlazak na sajam omogućila joj je lokalna samouprava Opštine Blace, gde je bilo oko 20-tak izlagača iz blačke opštine.

bscap0049