Domaćini blačkog kraja: Evo kako je džanarika stigla u blački kraj

 

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Jedan od pionira uzgoja ruske džanarike u blačkom kraju je Tomislav Obradović koji je prve sadnice ovog voća u blački kraj doneo pre 17 godina.

bscap0005

-Tada sam posadio prvih 6 sadnica na mom imanju u selu Popovi a drugar istu količinu posadio je na njegovom imanju u Blacu, i to su prve sadnice ovog voća u blačkom kraju, ističe voćar iz blačkog kraja Tomislav Obradović.

dd

Na njegovom imanju u selu Popovi , kraj Blaca, završena je berba ruske džanarike koja je ove godine imala znatno umanjen prinos usled mraza.

bscap0006

Rusku džanariku gajim na površini od 40 ari a planiram da uskoro za duplo povećam zasad pod ovim voćem, kaže Tomislav Obradović koji kaže da ovo ovo voće može doneti zaradu ukoliko se gaji na mnogo većim površinama.

d

Džanarika je kaže, specifična po tome što kada prerodi daje znatno sitinije plodove a kada je rod slabiji plodovi su izuzetno krupni.

bscap0007

Plasman za ovo voće nije problem koliko radna snaga potrebna za berbu, jer radne snage nema i teško je doći do radnika koji će da beru…a to traje godinama unazad.

bscap0008

Ovogodišnji prinos prodao sam po ceni od 12 dinara a berbu je organizovao otkupljivač sa svojom radnom snagom, ističe Obradović koji je jedan od voćara koji je prvi doneo ovo voće u blački kraj.

bscap0002bscap0009bscap0004bscap0010bscap0011