Domaćini blačkog kraja: Na gazdinstvu Kostadinovića uspešno se bave stočarstvom

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Mladi poljoprivrednik Ivan Kostadinović iz Gornje Draguše odlučio je da ostane na selu gde je nastavio tradiciju bavljenja stočarstvom.

Tradicija bavljenja stočarstvom na gazdinstvu Kostadinovića iz Gornje Draguše traje decenijama unazad, a ovu tradiciju odlučili su da nastave i mlađi.

bscap0004-1

-Bavimo se poljoprivrednom proizvodnjom i na farmi gajimo visokomlečne  krave i bavimo se tovom bikova, saznajemo odIvana Kostadinovića, mladog poljoprivrednika iz blačkog sela  Gornje Draguše.

bscap0006

Ovde se trenutno proizvodi oko 350 litara mleka dnevno a na ovom gazdinstvu uz pomoć i lokalnih i državnih subvencija željeni planovi lakše se ostvaruju.

Koriste i državne i lokalne subvencije za kupovinu mašina.

U ovom selu ima dosta mladih i u glavnom se bave stočarstvom. Ivan je zadovoljan svojom odlukom da ostane na selu i za budućnost ima mnogo planova.

Ovde se obrađuje 30 hektara zemlje i većim delom ona je pod žitaricama a u rad su uključene dve generacije Kostadinovića.

bscap0008

Bratislav Kostadinović kaže da ga je obradovala činjenica što su mladi ostali na selu i nastavili višedecenijsku tradiciju.

Na ovoj farmi dnevno se proizvodi 350 litara mleka dnevno a tov bikova je nešto čemu će u budućnosti posvetiti više pažnje.