Domaćini blačkog kraja:Na gazdinstvu Mijajlovića iz Blaca kupus se gaji godinama unazad

Tekst je objavljen u okviru projekta Domaćini blačkog kraja

BanerSufinansiranja

Na teritoriji blačke opštine kupus se gaji na vrlo malim  površinama i mali je broj onih koji su se odlučili za proizvodnju ovog povrća.

Aca Mijajlović iz Blaca, jedan je od retkih povrtara u blačkom kraju, koji je u proizvodnji ovog povrća video šansu za zaradom.

 Na njihovom  gazdinstvu  kupus se gaji godinama unazad a godišnje na svom imanju zasade oko 18000 strukova ovog povrća.

Mijajlovići posečno proizvode oko 30 tona kupusa godšnje.

Pretežno gaje  sorte Bukurešt,Fruktol i   Bravo, a sav proizveden kupus sa imanja Mijajlovića iz Blaca završi do kupaca u Topličkom i Rasinskom okrugu.

Sadnja kupusa na njihovom imanju, nedavno je završena.

Kupus su ove godine posadili na površini od 50 ari, saznajemo od Ace Mijajlovića koji  se zajedno sa suprugom Suzanom opredelio za povrtarstvo.

Prošlogodišnja cena kupusa kretala se od 15 do 20 dinara,a kako će biti ove godine videćemo za par meseci kada krene berba.

-Bilo je godina kada zbog niske cene nismo ni brali kupus, ali bilo je i godina kada nam je on doneo dobru zaradu. Generalno gledano kupus je povrće koje  može doneti zaradu, saznajemo od Ace Mijajlovića koji ističe da put od sadnje do berbe iziskuje mnogo rada ali i ulaganja.

bscap0004

Mijajlovići su zasada porodično angažovani na radu tokom celog procesa proizvodnje kupusa, pa nemaju potrebu da angažuju dodatnu radnu snagu što svakako smanjuje troškove u procesu proizvodnje.