„Drainčevi susreti pesnika“ održaće se od 28. avgusta do 1. septembra

  • rade-drainac-1000x480-696x334-1

PROKUPLJE- Ovogodišnja 54. književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“, počinje 28. avgusta i završava se 1. septembra. Manifestacija će svečano biti otvorena, na Platou umetnosti na Hisaru, u 11 časova i 30 minuta a uručenje nagrada biće na istom mestu.

program možete preuzeti ovde:

p

Istog dana, u 14 časova u Narodnoj biblioteci „Rade Drainac“, o Kulturno prosvetnoj delatnosti i izdavačkom radu kulturno informacionog centra „SPONA“ Severna Makedonija, govoriće Miloš Stojković i Teodora Cvetković. U prokupačkom Domu kulture u 19 časova predstaviće se pesnici Drainčevih susreta kroz muzičko scenski program. Učestvovaće dobitnik nagrade „Drainac“ Slavimir Gvozdenović, Nebojša Lapčević, Petar Matović, Dragan Marković, Enes Halilović, Snežana Teodoropulos, Jelena Protić Petronijević, delegacija Udruženja književnika Srbije i delegacija Srpskog kulturno informacionog centra „SPONA“ Severna Makedonija.

U Kuršumliji, Trbunju i Blacu 29. avgusta biće održan Dan poezije, na kome će nastupiti ovogodišnji učesnici susreta. U Kuršumliji će, u skupštinskoj sali, ovaj dan poezije početi u 17 časova, u 18 i 30 pesnici će kazivati stihove u Drainčevoj rodnoj kući u Trbunju, a u 19 i 30, u KC „Drainac“ u Blacu.

U čitaonici Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju, 30. avgusta u 13 časova, biće održana tribina pod nazivom „Književni život južne Srbije nekad i sad“. Na ovoj tribini će učestvovati Miloš Stojković, Teodora Cvetković, dr Goran Maksimović, dr Mirjana Bojanić Ćirković i Jovan Mladenović.

U Spomen sobi „Drainac“ 31. avgusta u 19 časova, povodom 80 godina od smrti Drainca biće prikazani dokumentarni filmovi o srpskoj književnosti, projekcija filma o Branku Miljkoviću, princu srpske poezije, a potom i razgovor na temu „Književnost i film“.Učestvovaće Jovan Mladenović, dr Goran Maksimović, dr Mirjana Bojanić Ćirković, Žikica Jovanović i Dragan Ognjanović.

Poslednjeg dana ovogodišnje književne manifestacije, 1. septembra, u prokupačkoj Biblioteci u 19 časova, biće održan muzičko scenski program, „Veče topličke poezije“ i uručena najbolja knjiga topličkog pisca.