Dva miliona stabala šljiva najbolji ambasadori Blaca

Na površini od oko 6000 hektara i broju od preko dva miliona stabala šljiva ovo voće vredni Blački domaćini uzgajaju vekovima unazad.

IMG_20200825_093424-1024x768-1

Blace je zahvaljujući šljivi, čuvenoj i prestižnim nagadama nagrađenoj šljivovici i ostalim prerađevinama od ovog voća, velikim slovima upisano na svetskim mapama.

Šljiva je najbolji ambasador Blaca a za to su najzaslužniji blački voćari koji ovo voće gaje sa puno truda, rada i entuzijazma.

Žitelji Blaca su pravi srpski domaćini, vredni i ponosni koji iz godine u godinu šire zasade pod šljivom i proizvode najbolju šljivu i šljivovicu u Srbiji.

DSCN9743

Šljivi u čast u Blacu se krajem avgusta održava i manifestacija – Dani šljive koju su posećivali brojni državnici,ministri, predstavnici Vlade, Države, strani ambasadori…ali i najveće muzičke zvezde naše zemlje.

Manifestacija koju su Blačani osmislili da promovišu šljivu okupila je do sada mnogo miliona posetilaca koji su sa svih strana sveta dolazili u Blace a nezvanična himna Blace je upravo pesma – Znaš li dragi onu šljivu ranku sa kojom se tradicionalno i otvaraju Dani šljive u Blacu.

Blace ima najveći broj stabala šljiva u odnosu na broj stanovnika i Blačani sa ponosom izgovaraju ime ovog voća koje je proslavilo čitav Blački kraj ali i Toplicu.

A Blačka šljiva je odavno krenula na put oko sveta.