Elektrifikacija polja u Samarinovcu-video-Tv Prva

Povrtarima iz sela Samarinovac nadomak Žitorađe, elektrifikacija polja veliki je korak ka unapređenju gazdinstva.

video, tv prva:

Elektirfikacijom polja pokriveno je 550 hektara plodnih oranica,a projektat je vredan 42 miliona dinara, saznajemo od Slađana Rakića – pomoćnika predsednika opštine Žitorađa za poljoprivredu.

Vrednim povrtarima iz sela Samarinovac nadomak Žitorađe elektrifikacija polja na površini od oko 550 hektara u velikoj meri unapredila je proizvodnju a ovaj projekat vredan 42 miliona dinara podržan je od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

bscap0000

Slađan Rakić – pomoćnik predsednika opštine Žitorađa za poljoprivredu

-pre dve godine smo ovde zajedno sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislavom Nedimovićem, obišli ovo predivno polje. Predložili smo projekat elektrifikacije polja – potencijale za zalivanje jer se ova katastarska opština pola veka bavi povrtarstvom.

Problem navodnjavanje je sada rešen jer će se pumpe za navodnjavanje pokretati uz pomoć električne energije.

bscap0009

Isplativost ovog projekta je višestruka kako za elektroprivredu, tako i za vredne povrtare Samarinovca,ističeSlađan Rakić – pomoćnik predsednika opštine Žitorađa za poljoprivredu.

 

bscap0001

Zoran Milošević – predsednik mz Samarinovac

U mesnoj zajednici Samarinovac mladi ostaju na selu,nastavljaju tradiciju bavljenja povrtarstvom a elektrifikacija polja olakšava put ka unapređenju gazdinstva.

-Pre smo zalivali agregatom od 25 kilovata koji je trošio 5 litara dizel goriva na sat, sada je to oko 9 puta jeftinije, ističe Zoran Milošević – predsednik mesne zajednice Samarinovac.

bscap0002

Zoran Marković – povrtar

bscap0002

Da je ovo projekat koji mnogo znači ističe i povrtar iz ovog dobričkog sela – Zoran Marković.

Veliko interesovanje kod mladih u ovom selu je za nabavku novih traktora i poljoprivrednih mašina a u poljoprivredno-stručnoj savetodavnoj službi Prokuplje najavljuju nove projekte, jedan od njih je i skap projekat koji je u toku.

 

bscap0007

Snežana Jović – poljoprivredno-stručna služba Prokuplje

Snežana Jović iz poljoprivredno-stručne službe Prokuplje  ističe da ovim projektom sva registrovana poljoprivredna gazdinstva, zadruge i pravna lica koja imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva mogu konkurisati za investicije od 20 do 50 000 evra, a pravna lica od 50 do 400 000 evra.

Na plodnim dobričkim oranicama na hiljade vagona povrća proizvede se tokom godine i ovde nema migracije stanovništva.