Gitara označila početak slavskih svečanosti

Ovogodišnje slavske svečanosti Prokuplja u čast Svetog Prokopija po kome naš grad nosi ime, u kulturnom delu programa počele su poetskom pevaonicom „Lepota žica“.
Publiku u Narodnom muzeju Toplice u ime Opštine Prokuplje pozdravila je većnica za kulturu Milica Erić.
Ona se zahvalila učesnicima u programu i pozvala građane Prokuplja da i u narednim danima budu deo svečanosti, koje će trajti do 21. jula , kada će na završnoj ceremoniji posle liturgije biti uručena i najveća priznanja Opštine Prokuplje Plaketa i pohvalnice Sveti Prokopije.
U prijatnoj atmosferi galerije Narodnog muzeja Toplice, prilagođenoj nežnom instrumentu sa šest žica, nastupio je virtuozni klasični gitarista, kompozitor, muzički publicista i pedagog Uroš Dojčinović, pred brojnim ljubiteljima gitarskog zvuka. On je Prokupčanima darivao bisere gitarske literature, a najlepše stihove srpske književnosti, ovom prilikom uz pratnju Dojčinovićeve gitare, kazivao je Srđan Živković.
Ovo nesvakidašnje, lirskim tonovima obojeno veče, pokazalo je da Prokupčani itekako vole zvuke klasične gitare i poeziju.
Virtouz lirski mekog tona, Uroš Dojčinović je posebno zaslužan za promociju srpske gitaristike na međunarodnoj muzičkoj sceni. Ostvario je više hiljada nastupa širom sveta, brojne radio i televizijske emisije, održao više stotina stručnih predavanja, majstorskih kurseva, učestvovao u radu različitih žirija u zemlji i svetu.
Za višestruko umetničko delovanje nagrađen je sa preko 50 različitih medalja, plaketa, diploma i drugih priznanja u zemlji i svetu. Delujući kao kulturni ambasador sa svojim instrumentom, on je 1992. godine promovisan i u počasnog američkog građanina.