Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović:Krizni štab Prokuplje preduzeo neophodne mere u sprečavanju širenja korona virusa

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji i formiranja Kriznog štaba u Prokuplju, zbog sprečavanja širenja infekcije korona virusom, prošla su 42 dana. O tome koje su sve aktivnosti sprovedene, ali i poslovi urađeni u našem gradu, kako bi se prevazišla celokupna situacija, razgovarali smo sa komandandom Kriznog štaba i gradonačelnikom Prokuplja Aleksandrom Simonovićem.

-Odmah nakon frmiranja kriznog štaba, u kojem su se nalazili predstavnici zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i institucija, Vojske Srbije, Policijske uprave, Crvenog krsta i drugi relevantni subjekti, preduzeli smo sve mere, da prokupačku bolnicu i Dom zdravlja pripremimo za smeštaj pozitivnih pacijenata na korona virus. U veoma kratkom roku ove ustanove su se reaoranizovale i pripremile da odreaguju na najbolji mogući način. One su dobile i neophodnu zaštitnu opremu i drugi materijal za lečenje pacijenata. Iz gradskog budžeta za kupovinu zaštitnih sredstava za njih je izdvojeno ukupno milion dinara. Znajući kako se epidemija širi, mi smo planirali i alternativne smeštaje, ali dobro je da broj obolih nije bio takav, te nam dodatni planirani smeštajni kapaciteti nisu bili potrebni, izjavio je Simonović i dodao da je u Domu zdravlja u međuvremenu otvorena i ambulanta KOVID-19.

Govoreći o broju obolelih, kojih je u Prokuplju sa današnjim danom 108, on je napomenuo da su se testiranja pacijenata obavljala u prokupačkoj bolnici i Domu zdravlja, ali i u Niškom Zavodu za javno zdravlje. Zvanične podatke o broju zareženih Krizni štab Prokuplje je dobijao od Zavoda za javno zdravlje iz Niša.

Vanredno stanje tražilo je maksimalno angažovanje i odgovornost mnogih javnih preduzeća, ono koje je svakodnevno bilo angažovano i vredno radilo na dezinfekciji ulica i javnih površina u našem gradu, bilo je JKP „Hameum“.