Izgrađen dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju u Brusu

DCIM100MEDIADJI_0861.JPG

U Brusu je završena izgradnja Doma za osobe sa smetnjama u razvoju koji će omogućiti odgovarajuće uslove za boravak i poboljšati položaj za oko trideset korisnika i korisnica. Izgradnju dvospratne zgrade površine 400 kvadratnih metara sa dvorištem uređenim za boravak korisnika podržale su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 95.400 evra, dok je opština Brus učestvovala sa 14.500 evra.

„Izgradnjom ovog objekta, naše kuće, možemo da primimo duplo veći broj korisnica i korisnika koji imaju uslugu dnevnog boravka u zaštićenim uslovima i u skladu sa svim standardima, a uz podršku stručnog osoblja biće uključeni u društveni život zajednice“, rekla je Tatjana Đokić Milenković, sekretarka Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama „Pčelica“, koje je zajedno sa opštinom Brus bilo partner na projektu.

Kako je sekretarka Udruženja dodala, podrškom ovom projektu EU i Vlada Švajcarske su doprinele velikoj promeni u životima svih korisnika i korisnica, kao i zaposlenih, koji su do sada vreme provodili u suterenu školske kuhinje, prostoru neadekvatnom za fizičke aktivnosti, ali i za pristup slepih i slabovidih korisnika i onih koji koriste invalidska kolica.

Korisnici i korisnice Dnevnog centra „Pčelica“ su bili aktivno uključeni u projekat izgradnje, raspored i odabir boja prostorija, kako bi sve bilo prilagođeno njihovim potrebama.

„Lokalna samouprava je uložila u sređivanje infrastrukture neophodne da Dnevni boravak radi, a tako je i celo naselje u kome se nalazi objekat dobilo dobar put i sve što je potrebno kako bi čovek 21. veka živeo normalno“, rekao je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić.

„Ovaj projekat je pravi primer kako lokalne samouprave i institucije, uz finansijsku podršku Evropske unije i vlada Švajcarske i Srbije, zajedno rade na ostvarivanju potreba lokalnog stanovništva”, rekao je Grem Tindal, menadžer Evropskog PROGRESa, ističući da su EU  i Vlada Švajcarske do sada u jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju samo preko Evropskog PROGRESa uložile 5,5 miliona evra u infrastrukturne projekte koji doprinose poboljšanju pristupa socijalnim uslugama, obrazovanju i zdravstvu posebno ranjivih grupa stanovništva.