Jastrebac – topličko blago

Jastrebac – topličko blago

Čini se da nigde na svetu nema toliko prirodnih lepota koje su zapostavljene kao u našem kraju. Zeleni i lekoviti obronci Kopaonika, visoki Jastrebac, pitoma Toplica, Blačko jezero, blago koje nam je nadomak pogleda i koraka, a mi kao da ne vidimo njegov sjaj.

Opevan čak i u pesmi, Jastrebac ipak kao da ne mari što je zapostavljen i strpljivo čeka da mu se vratimo. A imamo se čemu i vratiti! Umesto maštanja o Alpima u Švajcarskoj, možda bi trebalo ovog proleća da se pripremimo za obilazak sopstvenih topličkih Alpa i krenemo Jastrepcu u pohode.

Šta znamo o Jastrepcu?

Kao rodpska planina Jastrebac se sa svojim najvišim vrhom Velika Đulica (1491m) proteže na potezu između Prokuplja, Blaca, Kruševca, Aleksinca i Niša i predstavlja prirodnu granicu između Toplice i Pomoravlja.  Čine ga dva masiva Veliki i Mali Jastrebac. Pored Velike Đulice, tu su i vrhovi Pogled (1481 m), Zmajevac (1313 m) i Bela stena (1257 m).

Preko ove planine Topličani stižu do Ribarske Banje i Kruševca. Ovaj put je možda i najvernija slika toga koliko Kruševljani više cene Jastrebac, jer upravo ulaganjem u Ribarsku banju i avanturistički park pokazuju kako se koriste turisitčki potencijali rodnog kraja.

Šta može sve da se radi na Jastrepcu?

Jastrebac je divna planina za pešačenje i šetnje po prirodi, pogotovo u prolećnim i letnjim mesecima. Potrebna vam je samo dobra volja, sportski duh i kvalitetna planinarska oprema i vaša avantura može da počne. U zimskim mesecima možete pronaći ne tako strme padine za sankanje sa decom i jurnjavu na čistom vazduhu.

Ipak, za one koji žele da nešto konkretno vide i dožive na planini, predlažemo nekoliko značajnih destinacija.

Kraljevska Ribarska Banja

Iako je „sa druge strane“ Jastrepca, na prvom mestu kao zlatan primer turizma stoji kraljevska Ribarska banja. Ovo je mesto je posebno voleo kralj Petar I Karađorđević, pa je po njemu i dobila epitet „kraljevska“. Ipak, on nije bio jedini kraljevske krvi koji je cenio izvore ove banje. Postoje podaci koji svedoče o tome da se još knjeginja Milica kupala u ovoj vodi sa svojim dvorskim damama.

Danas je lako imati kraljevski tretman, treba samo da izaberete mesto za svoj boravak, da se kupate u bazenu ili odete u spa na masažu.

Srndalje – odličan primer seoskog turizma

Od Ribarske banje, čuvenim vozićem Trucko stiže se brzo i lako do etno sela Srndalje. Ovo malo mesto pravi je primer seoskog turizma i idealno je za odmor cele porodice. Nakon vožnje kroz živopisni jastrebački predeo, deca će posebno uživati u netaknutoj prirodi i svežem vazduhu.

Ako ogladnite tu je i restoran-vodenica u kom se spremaju izvrsni domaći specijaliteti. Posetioci tvrde da se jelo iz Srndalja ne zaboravlja.

Kladenac kod tri bukve – mesto za odmor

Sa ove strane planine izuzetno lepo mesto za opuštanje je „Kladenac kod tri bukve“. Smešteno u zelenom srcu Jastrepca, ovo domaćinstvo ima i svoj mini zoo-vrt, pa je posebno zanimljivo za decu gradsku decu koja nikada nisu videla konja ili guske.

Ipak, najposećenije je u julu kada se ovde tradicionalno organizuje Sabor harmonikaša i kada je Jastrebac najveseliji zahvaljujući melodijama izvorne narodne muzike.

Grebac – Zeleni raj jastrebački

Gotovo na pola puta između Prokuplja i Ribarske Banje nalazi se još jedan izvor pozitivne energije i netaknute prirode, koji se sasvim zasluženo zove Zeleni raj. Ovo etno domaćinstvo je kruna prevoja Grebac. Na 670 metara nadmorske visine, baš između Velikog i Malog Jastrepca, ukrašeno folklornim motivima i mirisom fantastičnih domaćih jela, ovo seosko domaćinstvo prava je oaza mira. Ovde možete isprobati domaće rakije i vina, domaće pite i jela kuvana u kotliću, a sve to dok uživate u svežem vazduhu i  predivnom pogledu.

Manastir Ajdanovac

Kao pravi duhovni centar i blago Topličkog kraja, manastir Ajdanovac je oduvek bio utočište pravoslavnima. Iako je u svojoj dugoj istoriji više puta bio na meti pljačkaša, postoje izvori koji tvrde da je i jedan značajan period bio jedina bogomolja u ovom kraju. Zahvaljujući brizi i zalaganju jeromonaha Lukijana, starešine manastira, Ajdanovac je obnovljen zajedno sa konacima i dvorištem, te poslednjih godina okuplja sve više vernika. Besprekorno lepo okruženje manastira doprinosi miru i spokoju koji se ovde oseća.

Turistički potencijali Jastrepca

Čini se da o turističkim potencijalima Jastrepca može da se piše u nedogled i to je najverovatnije istina. Nedavno je Turistička organizacija Blace ukazala i na mogućnost razvoja seoskog turizma. U svojoj priči o mogućim putevima turizma u Toplici, TO Blace posebno je istakla lepotu podjastrebačkih sela Pretrešnja i Brežane. Tako je napravljeno još jedno podsećanje na prirodno blago oko nas.

Sasvim je izvesno da bi svaka, pa i najkraća šetnja kroz jastrebačke šume i livade, oporavila um i telo. Potrebno je samo da napravimo prvi korak. Jastrepcu u pohode!