Jedinstveno: U osnovnoj školi – Stojan Novaković u Blacu počele radionice za obuku osnovaca za korišćenje teleskopa

Zahvaljujući projektu koji je realizovala neformalna grupa – Mladi entuzijasti Blace, osnovna škola – Stojan Novaković u Blacu jedina je škola u širem okurženju koja je opremljena teleskopom.

Vest ima video:

Teleskop je deo projekta koji su – Mladi entuzijasti Blace, realizovali u okviru konkursa – Mladi su zakon.

DSCN0054

DSCN0036

Podržan od strane Opštine Blace, resurs centra – Proaktiv iz Niša i ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, projekat- Astronomski kutak Planeta ima za cilj da podigne nivo neformalnog obrazovanja i astronomije u Blacu.

DSCN0038

Zahvaljujući ovom projektu veliki broj blačkih osnovaca steći će status vršnjačkih edukatora pa će svoje znanje o korišćenju i upotrebi teleskopa moći da prenose i svojim vršnjacima, saznajemo od Nemanje Kričaka iz neformalne grupe – Mladi entuzijasti Blace, inače nastavnika informatike u osnovnoj školi – Stojan Novaković u Blacu.

DSCN0040

  • Radionice su počele i učenici su imali priliku da i u praktičnom i teoretskom delu nauče kako se koristi teleskop a do kraja meseca imaće još četiri radionice u kojima će svojim vršnjacima prenostiti stečeno znanje, ističe Nemanja Kričak.
  • DSCN0045

Današnji predavač bio je Zoran Tomić, predsednik astronomskog društva – EUREKA, koji je istakao da je Blace jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima teleskop i jedan od retkih gradova koji će imati priliku da organizuje veliki broj posmatračkih aktivnosti.

DSCN0046

-Sledi i noćno posmatranje a za građane Blaca uskoro će mo organizovati jedno predavanje kroz koje će mo ih upoznati kako da se bave astronomijom putem svojih računara, saznajemo od Zorana Tomića.

DSCN0042

Ovakav vid edukacije za učenike je bio veoma koristan što nam je potvrdila i učenica Branka Knežević koja je istakla da je ovo jedna velika novina i za njih veoma značajno iskustvo zahvaljujući kojem su saznali nešto više o astronomiji.

Po završetku projekta teleskop ostaje u trajnom vlasništvu osnovne škole – Stojan Novaković u Blacu. Ovo je i prava prilika da sadašnje i buduće generacije blačkih osnovaca steknu viši nivo znanja iz astronomije.