U susret Vaskrsu : Vaskršnja priča iz Mokrina

Selo Mokrin , sa oko 6000 stanovnika , važi za najveće selo severno – banatskog dela Srbije . Ovo selo na daleko čuveno , po Tucinijadi – svetskom prvenstvu u tucanju vaskršnjim jajima , u svojoj bogatoj tradiciji ušlo je i u pesničku antologiju , zajvaljujući čuvenom Miki Antiću koji je svojevremeno opevao jedan ovdašnji garavi sokak ,  zbog čega se u znak zahvalnosti u ovom selu održava još i memorijal sa njegovim imenom , koji u junu mesecu privlači veliku medijsku pažnju , i okuplja veliki broj pesnika , glumaca , slikara i uopšte umetnika , koji tim povodom dolaze u Mokrin – Mikino rodno selo …

Bogata lovišta , još jedan su od razloga koji Mokrin dovodi u centar pažnje , kada su zaljubljenici lova u pitanju , tako da  ovo severno – banatsko selo rado posećuju i lovci iz Italije , Nemačke , Austrije , Španije … A kažu da Mokrin pored svega ovoga ima i jako dobra vina , i specifičan mokrinski rolovani sir , što je svakako još jedan razlog više zbog kojeg treba doći u Mokrin.

Jednom prilikom smo ga obišli a povod je bilo svetsko prvenstvo u tucanju jaji.

Tucinijada , kao specifično svetsko prvenstvo privlači veliki broj takmičara iz ovog kraja , ali i iz inostranstva , tako da se pored domaćih takmičara ovde mogu sresti i takmičari koji dolaze iz Toronta , Vankuvera , Beča , Minhena i ostalih stranih gradova , a bitno je spomenuti i to da ovakvo jedno takmičenje privlači veliku pažnju i među stranim medijima , pa je s toga o mokrinjskim specifičnim i dosetljivim takmičenjima svojevremno izveštavao i CNN .

Propozicije takmičenje su takve da predviđaju da se u takmičarskom delu mogu koristiti isključivo kokošja skuvana i ofarbana jaja , iako u jačini prednjače jaja od morke koja su dokazano ubedljivo najjača . Najveća nagrada koju pobednik dobija svakako je slava stečena pobedom na takmičenju , mada ima i robnih nagrada i pehara koji su rezervisani za one najbolje . Iako nismo očekivali takvu skromnost , domaćini su nam rekli da jaja iz Mokrina nisu uvek jača od ostalih , i da oni u potrazi za najjačim jajima umeju da obiđu celu Vojvodinu , kako bi pronašli jaje koje će im doneti titulu svetskog prvaka …

– Obilaze se salaši , sela , zaseoci . Praksa je pokazala da su jaja od koka koja borave na salašima i mestima gde se slobodno šetaju i imaju trave u izobilju jača , ali ne mora uvek biti tako , ističu u Mokrinu, dodajući da za super jako jaje treba imati i sreće pa naići na takvo.

U Mokrinu se kažu,van takmičenja na sam dan Vaskrsa razbije na hiljade jaja , jer sa kojim god poznanikom da se sretneš obavi se čin „ tucanja „ .