Kad mu vreme nije: Maline u Blacu rodile i u decembru

Mileta Mijajlović iz blačkog sela Prebreze maline gaji šest godina a ovih decembarskih  dana započeo je sedmu berbu u malinjaku koji je ove godine dva puta rodio.

video:

foto:

Video TV Prva:

 

  • Prva berba završena je krajem jula a najmanje što sam očekivao je da krajem decembra ponovo idem u berbu crvenog zlata, ističe Mileta Mijajlović koji ni sam ne zna gde će plasirati ovaj decembarski rod malina.
  • mileta

Iako ne, sa prinosom kao letos, malinjak Mijajlovića solidan prinos daće i u novembru i to na 600 metara nadmorske visine.

bscap0010

Stručnjaci kažu da maline najbolje uspevaju na visini od oko 600 metara  a malinjak Mijajlovića koji je ove godine dva puta rodio i drugi put već uveliko cveta, nalazi se upravo na toj visini.

33

-Ovako kvalitetne maline nismo imali ni u julu kad je bila glavna berba, ističe Mira Mijajlović .

bscap0011

Šta je dovelo do toga da maline u Prebrezi kraj Blaca dva puta rode ove godine, tačno se ne zna, ali su po svemu sudeći na to uticale vremenske prilike.

Inače, ovo nije, sorta malina koja kasnije stiže na rod, već je u pitanju crni vilamet pa spada u grupu voća koje je ove godine i rodilo i cvetalo -kad mu vreme nije.

3bscap0000bscap00024488bscap00091