Kraljevina Norveška ostaje pouzdan partner Srbiji i prijatelj Prokuplja

U aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost, povodom obeležavanja dugoročne saradnje Kraljevine Norveške i Republike Srbije, a u okviru projekta „Norveška za vas“, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad potvrdili su značaj prijateljstva ovih dveju zemalja i izrazili uverenje da će njihova saradnja u budućnosti doneti mnogostruke koristi za građane i građanke Srbije.

Podrska Norveske RS_Aleksinac 7. feb 2019. 5
Ovom prilikom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i brojni gradonačelnici i predsednici opština koje projekat obuhvata, razmenili su ideje o daljim oblastima pomoći i saradnje i podsetili se na projekte koje je Kraljevina Norveška finansirala u Srbiji sa preko 250 miliona evra tokom više od dve decenije.

Podrska Norveske RS_Aleksinac 7. feb 2019. 4
Nakon podsećanja da je Norveška stajala uz Srbiju i u najtežim trenucima, poput onih nakon poplava koje su Srbiju zadesile u maju 2014. godine, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da postoji višestruka korist od pomoći koju ova skandinavska zemlja pruža.

Podrska Norveske RS_Aleksinac 7. feb 2019. 3
„Važnost podrške Norveške našoj zemlji nije samo u novcu, koliko god on bio značajan, bitno je to što nas uči kako da bolje raspolažemo sredstvima, kako da ih transparentno trošimo, da poštujemo procedure i novac pametno koristimo“, rekao je Vučić.

norveski-ambasador1
Među projektima koje Kraljevina Norveška trenutno finansira u Srbiji nalazi se i projekat „Norveška za vas“, vredan 4,27 miliona evra, koji pruža priliku za pomoć 91 lokalnoj samoupravi iz treće i četvrte grupe razvijenosti. U skladu sa usmerenošću ovog projekta ka povećanju mogućnosti zapošljavanja ranjivih grupa, unapređenju socijalne kohezije i inkluzije, kao i unapređenju infrastrukture, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je da je usredsređen na ideje koje dolaze od predstavnika opština i gradova, a kako bi zatim Norveška pomogla njihovo sprovođenje.
„U Srbiji sam mogao da posvedočim pozitivnim promenama u poslednjoj deceniji ili dve, ali shvatamo da i dalje postoje delovi zemlje koji zaostaju za razvijenijim gradovima i opštinama. Mi smo, sa projektom „Norveška za vas“, upravo zbog toga tu – da podržimo male i manje razvijene zajednice da unaprede kvalitet života u skladu sa potrebama koje imaju“, rekao je ambasador, dodajući da je cilj Norveške da takve zajednice osnaži tako da same sebi mogu da pomognu, a zemlja dostigne ravnomerni razvoj.
Nakon predstavljanja primera dobrih praksi, usledila je serija razgovora o mogućim vidovima podrške, kao i potencijalima za saradnju u kojoj su, osim predsednika, ambasadora i čelnika lokalnih samouprava, učestvovali ministri Ružić i Đorđević. „Resor kojim rukovodim je uz podršku Kraljevine Norveske tokom prošle godine ostvario odlične rezultate u borbi protiv sive ekonomije kroz projekat “Reci NE radu na crno”, rekao je Đorđević. “Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće da radi na poboljšanju položaja i prava radnika, i stvaranju povoljnije klime za dolazak novih investitora, a na Kraljevinu Norvešku računamo kao pouzdanog partnera i prijatelja naše zemlje da nam u tome pomogne”.
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je projekat „Norveška za vas“ usmeren potrebama na lokalu, i pozvao lokalne samouprave da iskoriste svaku vrstu pomoći koja im se pruža jer će to doprineti boljem životu građana.
„Kraljevina Norveška je jedan od donatora na različitim projektima, ali ovaj je okrenut potrebama gradova i opština, kao što su povećanje zapošljavanje, socijalna kohezija i veća bezbednost elektronske uprave“, rekao je Ružić.
Projektom je obuhvaćeno i Prokuplje, koje preko pola veka sarađuje sa Norvežanima, još iz vremena Drugog svetskog rata, kada su Norvežani pomagali internircima iz Srbije, zatočenim u nemačkim logorima na teritoriji njihove zemlje.
Prokuplje je pobratimljeno sa norveškim gradom Hemnes, a od 2017. godine to prijateljstvo je još više učvršćeno uzajamnim posetama dveju delegacija i razmenom planova saradnje na svim nivoima.

Tako je gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović primio u prijateljsku posetu gradonačelnicu komune Hemnes u Norveškoj Kristine Trone i zamenika načelnika Rolfa Fjelestada. Prijemu su prisustvovali zamenik gradonačelnika Miroljub Paunović i članovi Gradskog veća.
Tom prilikom je naglašeno da su prijateljski odnosi i saradnja započela davne 1985. godine i istaknuto da ta saradnja ima za cilj dugoročnu buduću ekonomsku saradnju.
“Kao grad pobratimljen sa jednom opštinom u Norveškoj, imamo prednost pri konkurisanju za projekte i namera nam je da tu prednost i iskoristimo”, podvukao je Simonović.
“Prokuplje je ostvarilo saradnju na kulturnom planu i planu razvijanja prijateljstva među školskom decom, jer su upravo deca ta koja će u budućnosti nositi priču prijateljstva i negovanja dobrih odnosa ova dva pobratimljena grada“, rekao je Simonović.
On je podvukao da je zahvalan na pomoći koju Norveška, putem ulaganja u razvoj, pruža Srbiji i Prokuplju, i dodao da je najbitnije da se prenosi dobra slika Srbije u Norveškoj i obrnuto, ali i u svetu.
“Naše prijateljstvo je uspelo da bude sačuvano kroz veoma dug vremenski period, i zbog toga ga treba negovati kroz sve vidove saradnje”, zaključio je Simonović.
Pored Prokuplja, ovim projektom pomoći Norveške Srbiji biće obuhvaćene i opštine Aleksinac, Alibunar, Babušnica, Bač, Bajina Bašta, Batočina, Bela Crkva, Bela Palanka, Blace, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Crna Trava, Čoka, Ćićevac, Ćuprija, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Gadžin Han, Golubac, Irig, Ivanjica, Kladovo, Knić, Knjaževac, Koceljeva, Kovačica, Kovin, Kraljevo, Krupanj, Kučevo, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Loznica, Lučani, Ljig, Ljubovija, Mali Iđoš, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđa, Merošina, Mionica, Negotin, Nova Crnja, Nova Varoš, Novi Bečej, Novi Pazar, Odžaci, Opovo, Osečina, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Plandište, Preševo, Priboj, Prijepolje, Raška, Ražanj, Rekovac, Sečanj, Sjenica, Smederevska Palanka, Sokobanja, Srbobran, Surdulica, Svilajnac, Svrljig, Šid, Titel, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ub, Varvarin, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vladimirci, Vlasotince, Žabalj, Žabari, Žagubica, Žitište, Žitorađa.