KURŠUMLIJA:Poslednji korpar u Toplici -Vrba mu donela solidnu zaradu

U moru zanata koji polako nestaju jeste i korparstvo, jedan od najstarijih zanata. Ovim zanatom koji je sa 12 godina izučio od svojih predaka, Slobodan Dane Petrović iz Kuršumlije bavi se i danas a poslednji je korpar u Toplici.

Bla

-Zanat se uči celog života, kaže naš sagovornik  Slobodan Dane Petrović iz Kuršumlije koji i u svojoj  sedamdeset drugoj godini života od vrbe pravi korpe i predmete od pruća. Korparstvo je tradicionalno zanimanje u njihovoj porodici. Korpe su pleli njegov pradeda, deda,potom je tradiciju nastavio i Dane. Njegovi sinovi nisu želeli da uče ovaj zanat, ali zato unuka Jelena (18) jeste. Jelena je naučila da plete manje korpe, ali kovine, košire i ostalu robu naučiće da plete za nekih godinu dana, ističe Dane.

DSCN0384-1024x765

-Ovim zanatom bavio mi se još pradeda, korparstvo je tradicija u našoj porodici koju sam nastavio i ja a danas ovaj zanat od mene uči moja unuka Jelena, kaže Dane Petrović, koji se više od šest decenija bavi korparstvom, jednim od najstarijih zanata.

DSCN0385-839x1024

Vrba mu je donela solidnu zaradu u životu. Kada je pre 60 godina Dane počeo da plete korpe u Kuršumliji je bilo preko 40 korpara i za sve je bilo posla. Danas je Slobodan Dane Petrović jedini korpar u Toplici.

DSCN0386-1024x991

Nož, vinogradarske makaze i ruke, jedini su mu alat koji koristi…

DSCN0387-731x1024

Od vrbe kaže plete  korpe, kovine za grožđe i kukuruz, košire za seno, opliće stolove i stolice, flaše i balone a po narudžbini plete i korpe za kućne ljubimce.

-Kod mene nikad nema robe na lageru. Većinom radim po narudžbini tako da sve brzo prodam. Poslednjih godina najviše se traže korpe za kućne ljubimce, pse i mačke a i poljoprivrednici dosta traže košire za seno i kovine za grožđe i kukuruz. Tražene su i korpe za svadbe… Posla ima, zarada je solidna, od ovog zanata može da se zaradi a i nemam neka velika ulaganja, pojšnjava nam Dane kome  je pruće osnovna sirovina za rad a od alata koristi samo oštar nož i makaze.

DSCN0396-1024x900

Najbolja vrba za pletenje korpi je crvena vrba ili rakita koju je Dane prošle godine i posejao. Dogodine kaže biće vrbe za oko 500 korpi a sirovinu za izradu korpi seče i na blačkom jezeru koje je oko dvadesetak kilometara udaljeno od njegove kuće, u nabavku vrbe ide čak i do Mramora kod Niša. U nabavku ide autobusom a po vrbu ide oko 50 kilometara daleko.

DSCN0397-1024x973

Da bi ispleo kopru, košir ili kovin potrebno mu je kaže oko sat vremena, kada ima gotovo i spremno pruće koje predhodno mora da bude kuvano i sa oljušćenom korom.

DSCN0401-1024x617

Dane svoju robu ne prodaje na pijaci. Mušterije mu dolaze kući gde on i plete ove predivne predmete od pruća. Leti kada je toplo pruće plete ispred kuće a u hladnim danima u kući gde smo ga i mi zatekli na radnom zadatku.

DSCN0402-1024x768