Kuršumlija:Sagonjevo, selo u kojem se još uvek čuje zvuk klepetala -Video

Jedno od retkih sela u Srbiji u kojem se još uvek čuje zvuk klepetala, Sagonjevo nadomak Kuršumlije, danas je mesto u koje se oni koji su davno otišli iz njega rado vraćaju.

Vest ima video:

 

-Volim svoje selo, volim moju Srbiju, volim moje Sagonjevo, poručuje vredni domaćin Vučeta Ranđelović, penzioner koji je svoj radni vek proveo radeći na dva kontinenta i kome ni danas u 73. godini života nije teško da povremeno dođe do klepetala koje je postavljeno na Jeličkoj čuki na 935 metara nadmorske visine, najvišljem brdu u selu.

79c9cbf6-79c2-4cf3-a057-1f838b4cf02e

Klepetalo je najstariji način komunikacije u južnom delu Srbije. Ova daska okačena na dva kanapa u koju se udara sa dva drvena čekića služila je kao poziv meštanima da kada ga čuju, da se okupe na dogovoreno mesto. U našem selu Sagonjevu, meštani su se na zvuk klepetala okupljali kod seoskog molitvišta, a sa ciljem očuvanja tradicije to rade i dan danas.

5825a326-c9a6-4235-9f91-cbbe087a08f9

U našem kraju kuće su razbacane po brdima pa u vremenu kada nije bilo mobilnih i fiksnih telefona, klepetalo je imalo mnogo važnu ulogu u pogledu okupljanja meštana radi nekog važnog dogovora. U to vreme kada se čuo zvuk klepetala, meštani su znali da je u pitanju nešto važno pa su odmah odlazili do dogovorenog mesta. Sada ovo klepetalo ima drugu funkciju, služi da bi se sačuvala tradicija i podseća na davno prošla vremena i način na koji su naši daleki preci živeli, kaže Vučeta pojašnjavajući da Sagonjevo ima šest zaseoka po nekoliko kilometara udaljenih i razbacanih po brdiima, pa je iz tog razloga klepetalo postavljeno na najvišem vrhu u selu- Jeličkoj čuki na 935 metara nadmorske visine odakle se čuje u prečniku od desetak kilometara.

dad5fb1c-c51d-43ca-aa4a-81c88d56f2df

– Kako se meštani našeg sela uglavnom bave proizvodnjom jagodičastog voća, klepetalo se danas u duhu tradicije, obavezno oglasi pre berbe kako bi se meštani okupili i dogovorili o zajedničkom nastupu prema otkupljivačima a obavezno se čuje i na dan seoske litije, priča nam Vučeta

d6d7b5d6-1ab0-411b-a79d-9ad6d5caf5ba

Tekst je deo projekta – Kuršumlija u srcu Toplice koji sufinansira Opština Kuršumlija.