Kuršumlijski domaćini: Berba malina na gazdinstvu Todorovića u selu Igrištu nadomak Kuršumlije

Na gazdinstvu Todorovića u selu Igrište nadomak Kuršumlije malina se gaji od 2009.godine.Na nadmorskoj visini od 1000 metara idealni su prirodni uslovi za razvoj malinarstva.

Video, TV Prva:

Ove godine Todorovići su zadovoljni cenom , ali napominju da je ovo bila teška godina za malinare jer su kasni prolećni mrazevi umanjili prinos.

bscap0004

-Malinu trenutno prodajemo po ceni od 400 dinara,a očekivani prinos je oko 4000 kilograma, saznajemo od Arsenija Todorovića.

bscap0007

Todorovići za sada ne razmišljaju o proširenju proizvodnjem već su im planovi usmereni ka tome da na postojećih 20 ari ostvare što bolji prinos.

bscap0008

-Prezadovoljni smo i cenom i prinosom ove godine, s obzirom na vremenske uslove, ističe Zoran Todorović voćar iz ovog kuršumlijskog sela.

bscap0006

Na teritoriji Opštine Kuršumlija malina i kupina gaje se na površini od oko 500 hetara od čega je oko 350 hektara pod malinom, saznajemo od Jovice Đinovića pomoćnika predsednika Opštine za poljoprivredu.

bscap0010

Najzastupljenija sorta je vilamet a veliki broj malinara opredelio se za organsku proizvodnju ovog bobičastog voća, za šta postoje odlični prirodni uslovi .

Jovica Đinović pomoćnik predsednika Opštine Kuršumlija za poljoprivredu.

Vremenske prilike nisu išle u potpunosti na ruku malinarima ali je dobra cena nadoknadila te gubitke u kvantitetu.

Objavljeno u okviru  projekta : Kuršumlijski domaćini koji se sufinansira iz budžeta Opštine Kuršumlija.

bscap0007-2bscap0009