Kuršumlijski domaćini: Ljubinka Petrović iz Točana sama obrađuje 10 hektara zemlje

U kuršumlijskom selu Točani  posetili smo Ljubinku Petrović, ženu koja sama obrađuje 10 hektara zemlje sama radeći sve poslove koje jednog poljoprivrednika čekaju.

IMG_0021

– Nema posla koji ne radi- Ljubinka Petrović iz sela Donje Točane kod Kuršumlije sama obrađuje oko 10 hektara zemlje.

IMG_0019

Ljubinka Petrović iz sela Donje Točane nadomak Kuršumlije možemo slobodno reći da je najvrednija žena u Toplici. U Beogradu je ostavila siguran posao i vratila se u svoje rodno selo Donje Točane jer nije želela da rodne i plodne njive i voćnjaci očevog imanja zarastu u korov.

IMG_0013

– Pripremanje hrane za stoku.

IMG_0015

Pored velikih obaveza na njivi, Ljubinkina štala puna je stoke. Trenutno gaji svinje, kokoške i ćurke a tokom leta urani i po dva bika do 450 kilograma… uz sve to hranu za njih priprema sama…

IMG_0032

Ljubinka je u Beogradu imala siguran posao, radila je za kasom, ali je posao trgovca bez razmišljanja ostavila i rešila da oživi očevo imanje. Nije joj kaže ni malo bilo teško da štikle zameni opancima kao ni da kasu zameni za motiku.

Ljubinka-Petrovic

    – Umesto da radim za kasom izabrala sam motiku, kosu, traktor i ni malo mi nije bilo teško da štikle zamenim gumenim opancima, kaže Ljubinka inače majka dvoje dece i baka petoro unučadi.

IMG_0051

Ljubinka je kao gradsko dete rođeno na selu, po povratku iz Beograda,  lako naučila sve poslove koje jednog poljoprivrednika očekuju.

IMG_0050

    – Sve poslove na njivi i u kući radim sama. Sama orem, sejem, prskam voće, podrivam njive… Ako je neko vredan za njega uvek ima posla a najsrećnija sam kada su rezultati rada vidljivi, kaže Ljubinka.

  Po količini prinosa ubraja se u jedne od najvećih proizvođača pšenice u opštini Kuršumlija.

  – Ljubinka u obilasku mladih zasada šljiva koje će uskoro stići na rod…

Što svoje što uzete pod zakup ova vredna žena iz Toplice danas sama obrađuje 10 hektara zemlje i u svom kraju važi za jednog od najboljih domaćina.

IMG_0009

  – Stigne i da se posveti stočarstvu…

-U stočnom fondu trenutno imam kokoške i šest svinja, inače sam gajila i bikove, po dva komada uranim do 450 kilograma i to bude deci za hranu, pričala nam je Ljubinka hraneći svoje kokoške,

Foto by: Gorica Šegović

  – I njive i dvorište, kuća i okućnica za primer. Sve je na svom mestu i estetski veoma lepo uređeno…

Domaćica u kući, domaćin na njivi Ljubinka se svim poljoprivrednim poslovima posvetila sa puno ljubavi a rezultati su vidljivi.

IMG_0037

     – Od žitarica sejem pšenicu,ovas, ječam i raž. Od voća imam oko 1000 komada šljiva a dosta sam posejala i povrća, pasulja, krompira… ponosno nam je pričala Ljubinka dok nas je traktorom vozila do njenih plodnih i lepo urađenih njiva.

IMG_0045

Kod mene je ako hoćeš nešto da uradiš, uradi ga kako treba ako ne nemoj ga ni raditi, kaže Ljubinka.

IMG_0008

Dok mogu radiću kako treba kad ne budem mogla katance i pravac za Beograd, kaže na kraju razgovora Ljubinka koja sve što radi radi iz ljubavi i želje da imanje ne ostane parlog i zaraste u korov već da bude pravo domaćinsko što trenutno i jeste.

Ovaj tekst deo je projekta:Kuršumlijski domaćini koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Kuršumlija.