Poslednja potočara na Prolomskoj reci

  • DSCN0911
  • DSCN0908
  • DSCN0905
  • DSCN0912
  • DSCN0921
  • DSCN0924
  • DSCN0932

Na Prolomskoj reci u selu Rudaru trenutno postoji samo jedna vodenica potočara, a nekada ih je u ovom kuršumlijskom kraju u njenom okruženju bilo pedesetak koje su mlele žito na stari i tradicionalni način.

DSCN0908– Slobodan Ćirić – poslednji vodeničar u Toplici

– Trenutno samo ona od tih pedesetak vodenica potočara  radi i to zahvaljujući meni jer sam imao veliku volju i želju  da nastavim porodičnu tradiciju, ističe sedamdesetogodišnji penzioner Slobodan Ćirić koji je najzaslužniji za  to što vodenička čeketala u ovom topličkom kraju još uvek nisu utihnula. Ovu staru potočaru sagrađenu 1953 godine koju je nasledio od oca ne bi li nastavio porodičnu tradiciju, do sada je više puta obnavljao a posao oko održavanja vodenice ni malo nije lak.

– Samo jedne sezone najmanje dva puta  mora jaz od 350 metara da se očisti, kaže Slobodan koji i pored velikih obaveza oko održavanja vodenice ne prestaje da brine o njoj.

-Dok sam ja živ i dok mogu da se brinem o njoj ona će raditi, a posle kako bude…, ističe Slobodan Ćirić, poslednji vodeničar u Toplici.

DSCN0905-U selu u kojem je od 600 meštana danas ostao za trećinu manji broj ljudi, pomeljari sve manje dolaze.

-Kada je pun kapacitet vode može da samelje 300-400kg. ali se to ne dešava jer nema naroda, sve je manje ljudi u selu. Sada se po malo melje brašno za proju, a jarma za ishranu stoke skroz slabo jer slabo ko ovde i drži stoku… objašljava nam vodeničar.

DSCN0924-Vodenica se nalazi na glavnom putu prema Prolom Banji pa je često obilaze znatiželjni turisti.-Svraćaju turisti, dovode decu da vide šta je vodenica, čeketalo, kako melje.

-Ova vodenica građena je od drvene građe a između su stavljane letve a između njih stavljen je kamen. Vodenica bez pomeljara ne bi imala nikakvog smisla. Oni koji ovde jednom dođu  kažu da posle toga postaju stalne mušterije jer ovde se proizvodi brašno izuzetno kvalitetno za tradicionalna jela, proju i kačamak.

 Ni ovu potočaru nisu zaobišle priče o vampirima. Kažu da su lopovi u teškim vremenima često dolazili u ovu vodenicu i krali brašno. Da bi zaštitli krađu brašna, meštani su izmislili da u vodenici ima vampira pa je retko ko smeo da se usudi da noću navrati u vodenicu.

 

 

DSCN0932 – Oni koji dođu u ovu vodenicu imaju priliku da čuju i čarobne zvuke frule koju Slobodan još od mlađih dana svira.