Kuršumlijski domaćini : Tako to rade srpski domaćini
Najverednija žena u Toplici Ljubinka Petrović iz sela Točana nadomak Kuršumlije ovih dana vredno radi na proizvodnji hrane za zimu.
U duhu tradicije Srpskih domaćina trenutno je pastrmljenje a kako Ljubinka kaže čvarci i kavurma spremaju se po tradicionalnim receptima starim dugo godina.
Ljubinka kaže da zdravo proizvedena hrana ide pravo za prestonicu Srbije kod dece u Beograd.
Ljubinka inače pord toga što uspeva da sama obradi 10 hektara zemlje uspešna je i u stočarstvu gde se bavi uzgojem svinja, živine a tokom leta urani i po neko tele.
Duvan čvarci proizvedeni na stari i tradicionalni način izradjuju se po receptu starom mnogo vekova, Ljubinka kaže sve je naučila od svojih baka i deka a oni istu recepturu koristili od svojih starih.
Poslastica za predstojeće praznike biće i kavurma koja se takođe izrađuje po staroj recepturi a što se tiče mesa sušenje se radi u specijlano izrađenoj sušnici.
Tekst je deo projekta : Kuršumlijski domaćini da od njive bolje žive koji se sufinansira iz budžeta Opštine Kuršumlija.