Kuršumlijski domaćini : Tako to rade srpski domaćini

  • 5bd44971-3781-43b0-a6bf-72b14c556abf
  • 179cdbc9-81da-4796-a494-a8a3c86730c1
  • 51989fee-e5af-402d-9481-09354e44f589
  • 82293bba-caef-4c3d-9e91-9b683190b2ab
  • 179cdbc9-81da-4796-a494-a8a3c86730c1

Najverednija žena u Toplici Ljubinka Petrović iz sela Točana nadomak Kuršumlije ovih dana vredno radi na proizvodnji hrane za zimu.

U duhu tradicije Srpskih domaćina trenutno je pastrmljenje a kako Ljubinka kaže čvarci i kavurma spremaju se po tradicionalnim receptima starim dugo godina.

Ljubinka kaže da zdravo proizvedena hrana ide pravo za prestonicu Srbije kod dece u Beograd.

Ljubinka inače pord toga što uspeva da sama obradi 10 hektara zemlje uspešna je i u stočarstvu gde se bavi uzgojem svinja, živine a tokom leta urani i po neko tele.

Duvan čvarci proizvedeni na stari i tradicionalni način izradjuju se po receptu starom mnogo vekova, Ljubinka kaže sve je naučila od svojih baka i deka a oni istu recepturu koristili od svojih starih.

Poslastica za predstojeće praznike biće i kavurma koja se takođe izrađuje po staroj recepturi a što se tiče mesa sušenje se radi u specijlano izrađenoj sušnici.

Tekst je deo projekta : Kuršumlijski domaćini da od njive bolje žive koji se sufinansira iz budžeta Opštine Kuršumlija.

5bd44971-3781-43b0-a6bf-72b14c556abf179cdbc9-81da-4796-a494-a8a3c86730c151989fee-e5af-402d-9481-09354e44f58982293bba-caef-4c3d-9e91-9b683190b2ab