Kuršumlijski domaćini:Radovanovići iz Tmave lideri u ovčarstvu

Braća Nemanja i Stefan Radovanović u kuršumlijskom selu Tmavi uspešno se bave ovčarstvom.

Danas su na jugu Srbije vlasnici jednog od najbrojnijeg stada ovaca Il de frans i vitemberg rase.

Da ovčarstvo može doneti solidnu zaradu svedoči i primer porodice Radovanović iz Kuršumlijskog sela Tmave. Na inicijativu mlađih članova ove porodice, braće Nemanje i Stefana, obnovljena je porodična tradicija bavljenja ovim vidom stočarstva pa su oni danas vlasnici jednog od najbrojnijeg ako ne i najbrojnijeg stada ovaca na jugu Srbije.
Po završetku školovanja i sa diplomom visokoškolske ustanove, Nemanja je doneo odluku da se vrati na selo rukovođen konstantacijom da je bolje biti prvi u selu nego zadnji u gradu.
Nemanja ističe brojne prednosti života na selu. Sve potencijale za uspešan početak bavljenja ovčarstvom maksimalno je iskoristio i uz dodatna ulaganja i podršku države i lokalne samouprave opštine Kuršumlija, od ovog posla solidno žive.

U rad na farmi ovaca rase Il De France i Vitemberg uključena je cela porodica Radovanović, Nemanja sa suprugom Jelenom, brat Stefan i roditelji. Obrađuju oko 50 hektara zemlje, imaju svu potrebnu poljoprivrednu mehanizaciju i sa ponosom ističu podatak da je ovčarstvo isplativ vid stočarstva.

U zimskom periodu sve do aprila ovo stado ovaca je u štali a nakon toga kreće na ispašu . A ovo je Nemanjina poruka mladima.

-Moja poruka mladima je da ostanu na selu, da rade i proizvode, kaže Nemanja.

Nemanjinim putem krenuo je i mlađi brat Stefan, koji će se takođe po završetku školovanja u potpunosti posvetiti ovom poslu. Veliku ali veoma značajnu podršku na tom putu imaju i od svojih roditelja.
-U ovom poslu našli smo svoju zaradu i zahvaljujući pomoći od strane Vlade Republike Srbije i opštine Kuršumlija, solidno zarađujemo, ističe Nemanjin otac Ranko koji je veoma ponosan na to što su njegovi sinovi odlučili da ostanu na selu i obnove porodičnu tradiciju bavljenja stočarstvom , odnosno ovčarstvom.

Radovanovići su spojili lepo i korisno i s razlogom razmišljaju o proširenju svoga stada.