Kuršumlijsko selo kao metropola

U kuršumlijskom selu Sagonjevu koje se graniči sa blačkim selom Više selom, putokazi do Blaca i blačkih sela postavljeni su na više lokacija.

DSCN0236

Zahvaljujući Radovanu Radovanoviću, penzionisanom saobraćajcu iz ovog sela put do Blaca i blačkih sela lako će te naći ukoliko koristite ovaj putni pravac koji je inače mnogo kraća relacija koja iz pravca Blaca vodi do Sagonjeva i susednog mu sela Žuč. Put je inače nasut i prilagoljiv za putnička vozila.

IMG_20200604_140606

Inače pored ovih putokaza koji su od velikog značaja onima koji prvi put prolaze ovim putem, Sagonjevo je jedno od retkih sela u Srbiji gde se još uvek čuje zvuk klepetala koje važi za najstariji način komunikacije u južnom delu Srbije. . Ova daska okačena na dva kanapa u koju se udara sa dva drvena čekića služila je kao poziv meštanima da kada ga čuju, da se okupe na dogovoreno mesto.

U ovom selu proizvodnja jagodičastog voća pokazala se kao veoma isplativa pa se bez malo celo selo bavi proizvodnjom ovog voća, odnosno jagoda, kupina, malina..Često šaleći se na svoj račun u Sagonjevu kažu da im je trnje donelo pare pričajući u nastavku dobro poznatu anegdotu u ovom kraju, nastalu u trenutku kada su sagonjevčani posadili prve sadnice malina u ovom selu. Jedan vremešni meštanin tada je rekao svom unuku – ja celoga života krčim trnje a ti si doneo trnje da mi posadiš u najbolju njivu. To trnje, odnosno maline ubrzo im je donelo veliku zaradu a ova anegdota i danas prati sagonjevčane.

IMG_20200604_140714

Tekst je deo projekta koji sufinansiraOpština Kuršumlija