Litija kroz grad uoči slave Sveti Prokopije

????????????????????????????????????

Proslava gradske slave Sveti Prokopije počeće crkvenom svenarodnom Litijom na dan uoči slave, u petak 20.jula. Litija kroz grad po prvi put je prošla ulicama Prokuplja prošle godine, posle skoro 80 godina.
Litija će krenuti od crkve Sveti Prokopije u 19 sati i predvodiće je njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije, nakonsluženjaprazničnogbdenija u hramu.U litijiučestvujusveštenstvo i vernici, crkveni i dečji hor, pripadnici vojske i policije, predstavnici Topličkog okruga i Opštine Prokuplje , folkloristi u narodnim nošnjama, građani.
Svečana povorka će gradom proneti ikonu sa likom Svetog Prokopija i mošti Svetog Đorđa koje se čuvaju u jedinoj prokupačkoj crkvi sa imenom svecapokomejegraddobioime.Litijaćesena putu od crkve zaustavljati na tri mesta u gradu, gde će vladika Arsenije čitati sveta Jevanđelja i molitve za zdravlje, mir i spasenje.
Pozivaju se građani opštine Prokuplje da učestvuju u crkvenoj svenarodnoj litiji i da svi zajedno u zdravlju i radosti proslavimo slavu našeg grada, Svetog Prokopija.

crkva
Svečana akademijapovodomgradskeslavebićeodržanau petak, 20.jula u Domu kulture, sa početkom u 20 časova.
Pored Litije , Prokopovdanska akademija je najsvečaniji deo programa kojim se obeležava gradska slava. I ove godinenaAkademijićebitidodeljenaPlaketaSvetiProkopije i pohvalnice koje se tradicionalno dodeljuju najzaslužnijim pojedincima za izuzetan doprinos razvoju našeg grada.