Lokalna samouprava opštine Blace održala sastanak sa vlasnicima hladnjača i sušara

  • Lokalna samouprava opštine Blace održala sastanak sa vlasnicima hladnjača i sušara

Predstavnici lokalne samouprave opštine Blace i službe za poljoprivredu ove opštine održali su sinoć sastanak sa vlasnicima sušara i hladnjača. Cilj sastanka bio je da se kroz interaktivnu diskusiju u okviru koje su prisutni imali priliku da javno iznesu svoje predloge i ideje, na što bolji po njih način pripremi program za subvencije u 2016. godini.

-U razgovoru sa njima na ovaj način želeli smo da se dogovorimo oko mera koje bi trebalo da uslede tokom ove godine i smernica za naredne godine što se tiče subvencioniranja u poljoprivredi. Ovo je prava prilika da od ljudi koji imaju iskustva u toj oblasti i koji se godinama bave proizvodnjom i čuvanjem  suve šljive iz prve ruke čujemo koji su to problemi koji ih muče, koji su to načini da se ti problemi prevaziđu i šta je to što je njima najneophodnije kao neka vrsta pomoći. Dosta toga smo čuli kvalitetnog, dosta dobrih ideja. Još jedna potvrda da to što lokalna samouprava radi da je to prava stvar i da vodimo računa o željama i interesima naših poljoprivrednika i naših poljoprivrdnih gazdinstava kako bi smo u narednom periodu pojloprivrednu uproizvodnju podigli na još viši nivo. Krećemo se u pravom smeru, sve je više poljoprivrednih proizvođača koji su se opredelili za preradu i čuvanje i skladištenje, posebno ščkove jer je ona broj jedan u opštini Blace kada je voćarstvo u pitanju. Ovo  je i početak izrade jedne strategije razvoja poljoprivrede u opštini Blace koja će važiti za jedan duži period. Počeli smo sa sušarima i hladnjačarima u narednom periodu slede i sastanci sa stočarima i ljudima koji se bave samo proizvodnjom voća kako bi smo sve njih čuli i saznali šta je to što im je najpotrebnije u narednom periodu i da im u tome pomognemo, ističe narodni poslanik Zoran Jozić dodajući da je opština Blace za ovu godinu za poljoprivredu izdvojila 23 miliona,

-Nadam se da će do kraja godine rebalansom biti izdvojeno još dva do tri miliona kako bi smo u nekom doglednom vremenu došli do preko 30 miliona što poljoprivreda i zaslužuje. Opština Blace u prošloj godini subvencionirala je 694 poljoprivrednih gazdinstava što je veliki doprinos u razvoju poljoprivrede u opštini Blace, dodao je na kraju razgovora poslanik Jozić.

Predsednik opštine Blace Ivan Burgić ističe će ovakvi sastanci biti organizovani i u narednom periodu, ne samo sa vlasnicima hladnjača i sušara, već i sa stočarima .

-Ovo je lepa prilika da oni iznesu svoje predloge kako bi smo na što bolji način odradili program subvencija za 2016. godinu, i na taj način im pomogli u realizaciji njihovih planova. Opština Blace prošle godine uložila je rekordna sredstva vezano za subvencioniranje u poljoprivredi a ove smo planirali iznos od 23 miliona dinara, ističe predsednik Burgić.

Bojan Nikolić iz službe za poljoprivredu opštine Blace ističe da će naredne tribine biti organizovane po selima a takođe za prvu polovinu marta najavljuje i veliki poljoprivredni sajam koji će biti održan u Blacu a to su – Dani poljoprivrede Toplice.