Majka Božja pomaže bolesnima: U manastiru kraj Prokuplja – pred izvorskom vodom prohodala nepokretna devojčica, slepa žena progledala

Majka Božja pomaže bolesnima: U manastiru kraj Prokuplja – pred izvorskom vodom prohodala nepokretna devojčica, slepa žena progledala

video:

U najudaljenijem selu prokupačke opštine, planinskom selu Arbanaška, 2019.godine,započeta je izgradnja manastira posvećenom Preobraženju Gospodnjem.

Inicijator izgradnje manastira  i predsednik Odbora za izgradnju manastira bio je Slobodan Boba Kovačević koji živi u Beogradu a on je danas predsednik crkvenog odbora.

20230817_160258

Arbanaško zvono tada, ponovo se čulo nakon 70 godina i ponovo je obnovljenja tradicija obeležavanja praznika Preobraženja Gospodnjeg na mestu gde se nekada okupljala cela Toplica i gde se igralo kolo od 1000 ljudi.

U ovom selu nekada je bilo 80 stanovnika a danas samo 15-tak.

Mi smo ovo sveto mesto posetili upravo tada, kada je započeta izgradnja manastira i kada su se ponovo nakon 70 godina začula zvona u ovom svetom mestu, ušuškanom u planini.

20230817_115536

Tom prilikom, sreli smo i protomajstora Petra Ožegovića iz Inđije koji nam je tada rekao da se ovde nalazi izvorska voda koja čini čuda.

Danas, kada je predsednik Crkvenog odbora,i jedan od inicijatora za izgradnju manastira Duboka Dolina, Slobodan Boba Kovačević, putem našeg medija uputio poziv vernicima da na Preobraženje dođu na obeležavanje manastirske slave, setili smo se priče o ovoj svetoj vodi koja je činila čuda.

Pozvali smo protomajstora Petra Ožegovića koji živi u Inđiji koji nam je ispričao nekoliko čuda koja su se ovde desila kako u prošlosti, tako i nedavno…

-Jedno od čuda koje se ovde, zahvaljujući ovoj svetoj vodi iz izvora Presvete Bogorodice, desilo se pre nekoliko decenija. Devojčica koja je bila paralizovana i nije mogla da hoda, do ovog izvora dovežena je na konju i nakon što se na Preobraženje Gospodnje umila ovom vodom, kući je otišla na svojim nogama. I ona danas živi u Nemačkoj i o tome može da posvedoči ispričao nam je protomajstor iz Inđije Petar Ožegović.

Najnovije čudo desilo se pre par godina kada je dečko koji je ovde bio angažovan na izgradnji manastira slušao našu priču o lekovitim dejstvima ove vode.

Vodu je u balonu nosio svojoj strini koja je bila potpuno oslepela…a koja je nakon umivanja ovom vodom posle izvesnog vremena ponovo progledala.

IMG_20190819_102554 (1)IMG_20190819_102602

I sam sam imao prilike da se uverim u lekovita dejstva ove vode kada sam se radeći ovde čekićem od 10 kilograma udario po prstu.

Bla

Povreda je bila velika i prst bukvalno pred sečenjem, ali umesto da odem u bolnicu, setio sam se reči monaha sa Ostroga koji je dolazeći ovde rekao –Ko se ovde napije vode, odmah ozdravi…Nakvasio sam prst ovom vodom uz molitvu Bogorodice djevo i uveče je otok potpuno splasnuo, a prst je ostao u funkciji, posvedočio nam je protomajstor Petar Ožegović od koga smo saznali da se u ovom manastiru nalaze čestice moštiju Lazarevih ćerki, Olivere i Jelene koje su donešene iz Manastira Beška u Crnoj Gori.

DSCN3783Predsednik crkvenog odbora, Slobodan Boba Kovačević,rekao nam je da su svedoci brojnih čuda koja su se pred ovim izvorom dešavala. Nismo o tome pričali u javnosti, jednostavno pustili smo da – Koga Bog ovde pošalje, sazna za to.

Ova voda izvire ispod zavetnog hransta starog oko 500 godina.

Ovde je i jedan mladić ljuljajući se na lijani dobio teške povrede glave koje su nakon što se umivao na ovom izvoru nestale.On je danas čovek od 50-tak godina i živi u Nemačkoj…

Manastir je inače, malo skriven u šumi i kako smo saznali, po predanjima sam Stefan Nemanja je ovde podigao crkvicu…

Ovo sveto mesto svoju slavu obeležava na veliki pravoslavni praznik Preobraženje.

Na veliki pravoslavni praznik Preobraženje u subotu, 19.avgusta u manastiru Duboka Dolina u selu Arbanaška, koje pripada gradu Prokuplju, biće služena Sveta Liturgija povodom slave hrama. Crkveni odbor poziva sve vernike da prisustvuju obeležavanju manastirske slave.

Pomaže Bog!

Ovim putem vas obaveštavamo,da će se dana 19.08.2023.na Preobraženje,u hramu Preobraženje,u manastiru Duboka Dolina mesto Arbanaška sa početkom u 09časova,služiti Sveta Liturgija, povodom slave hrama.

Liturgiju će služiti,arhijerejski namesnik,otac Filip.

Da nas Gospod okupi u što većem broju,da uznesemo molitvu,Gospodu,na zdravlje nam i na spasenje.Amin, stoji u pozivu crkvenog odbora.

IMG_20190819_120543