Milan Aranđelović novi gradonačelnik Prokuplja

Na danas održanoj konstitutivnoj sednici Skupštine grada Prokuplja za gradonačelnika Prokuplja izabran je Milan Aranđelović, koji je do sada obavljao funkciju načelnika Topličkog upravnog okruga. Za zamenika gradonačelnika, većinom glasova odbornika izabran je  Dejan Tonić.

Za predsednika Skupštine Grada Prokuplja izabran je Dejan Lazić, koji je ovu funkciju obavljao u prethodnom sazivu. Funkciju zamenika predsednika Skupštine naredne četiri godine vršiće Nikola Hadži Lazić. Za sekretara Skupštine izabrana je Aleksandra Vukićević, a za zamenika sekretara Skupštine Dragan Vuksanović.

Na predlog gradonačelnika Aranđelovića, za članove Gradskog veća imenovani su Milena Petrović, Nikola Koprivica, Milica Erić, Vladica Mladenović, Katarina Veljović, Saša Stošić, Miloš Kostić, Oliver Radošević i Žarko Koprivica.

Čestitajući odbornicima mesta u novom sazivu zakonodavne vlasti Grada Prokuplja, gradonačelnik Milan Aranđelović, prisutnima je izneo plan rada za naredne četiri godine. On je naglasio da će u nastupajućem periodu, zajedno sa svojim saradnicima uložiti veliki trud da se započete investicije nastave i pokrenu novi kapitalni projekti.

-Kao odgovorna vlast nastavićemo da dajemo maksimum u razvoju našeg grada, za koji smo do sada učinili više od bilo koje prethodne vlasti. Prioritet su nam velike investicije koje smo započeli. Pre svega mislim na izgradnju novog Zdravstvenog centra na površini od 30.000 kvadratnih metara, čime će Prokuplje i ceo region dobiti jednu od najsavremenijih zdravstvenih ustanova. Druga velika investicija, koja nam predstoji je izgradnja Industrijske zone „Hisar“, koja će se prostirati na površini od 16 hektara. Sa kompletno opremljenom infrastrukturom ponudićemo je investitorima, što će doprineti razvoju privrede Toplice i otvaranju novih radnih mesta, naglasio je Aranđelović.

On je takođe dodao, da će u najskorije vreme biti nastavljena izgradnja nove Zelene pijace na prostoru ispod Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, gde je već urađena pristupna saobraćajnica i izgarđen most. Kako je istakao, ovim projektom će Prokuplje dobiti savremenu tržnicu, izgrađenu po najvišim standardima.

Prema rečima gradonačelnika Aranđelovića, u planu je i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, zamena starih azbestnih cevi i izgradnja novih vodovoda.

– Nastojaćemo da u svim naseljima, koja do sada nisu imala adekvatnu komunalnu infrastrukturu, izgradimo vodovod i kanalizaciju, asfaltiramo puteve. U planu je i izgradnja novog groblja na prostoru Đurovca, kao i rešavanje problema pasa lutalica, koji je jedan od gorućih u našem gradu. U okviru naših budućih planova, predviđeno je i izmeštanje gradske deponije, gde bi potom bio izgarađen veliki sporstki centar. Veliku pažnju posvetićemo i uređenju dečijih igrališta, sportskih terena, novog gradskog trga, naglasio je gradonačelnik Grada Prokuplja Milan Aranđelović i dodao da je u planu i rekonstrukcija ulice Ratka Pavlovića od Kasarne do izlaza iz grada, izgradnja kružnih tokova i semafora, kao i uređenje brda Hisar, gde je u toku restauracija trvđave.

Prema obećanjima novog gradonačelnika, građani Prokuplja dobiće mnogo više novih mogućnosti za organizovanje sportskih, kulturnih i turističkih sadržaja, kao i uređene ulice, puteve, komunalnu infrastrukturu, jednom rečju, bolje uslove za život i rad u svom gradu.

Odmah po završetku prve konstitutivne sednice Skupštine Grada Prokuplja, po hitnom postupku održana je i druga sednica, na kojoj je usvojen izveštaj o izvršenju budžeta i imenovana Komisija za kadrovska i administrativna pitanja.

U odnosu na plan budžeta po Odluci o budžetu za 2020. godinu, ukupno ostvareni prihodi za period 01.01. 2020-30.06.2020. iznose 565.414.427,74 dinara.

Na sednici je rečeno, da je sve što je urađeno u prethodnih šest meseci ove godine, urađeno upravo zbog svih građana Prokuplja. Istaknuto je da je domaćinskim poslovanjem Grad Prokuplje, otplatio glavnicu duga domaćim kreditorima, koja obuhvata plaćene iznose glavnica po dospelim anuitetima po kreditima sa „Uni Credit Bank Srbija “ i da sa otplatom kredita završava novembra ove godine.

-Iako iz skromnog budžeta, Grad Prokuplje je za vreme vanrednog stanja i proglašenja pandemije korona virusom, novčano pomogao Apoteci Prokuplje, Domu zdravlja i Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“, kako bi nesmetano funkcionisali i u svakom trenutku, mogli da pomognu svojim sugrađanima neophodnim lekovima i pružanjem adekvatnih zdravstvenih usluga, naglašeno je na ovoj sednici.

Skupština Grada Prokuplja na ovom zasedanju, donela je i rešenje o osnivanju Komisije za kadrovska i administrativna pitanja, kao i odluke o prestanku mandata odbornika Žarka Nešovića i Marka Simića, zbog podnete ostavke.