Miloš Simić iz Blaca prvi do Časnog krsta u Prokuplju

????????????????????????????????????

Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, na reci Toplici održano je plivanje za Časni krst, koje je organizovala Crkvena opština Prokuplje i Udruženje „Bog se javi“.

plivanje1
Za časni krst plivalo je 15 plivača iz Prokuplja, Blaca i Žitorađe.

plivanje8
Časni krst ove godine osvojio je 21-godišnji student Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju Miloš Simić iz Blaca.

plivanje4
-Današnji dan pamtiću celog života. Osvojiti Časni krst povodom velikog hrišćanskog praznika je nešto što se ne može opisati, izjavio je nakog trke pobednik Simić koji se, i pored izuzetno hladne vode, odlučio da učestvuje u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.
Kaže da je na nagovor svojih drugara odlučio da učestvuje u ovogodišnjem plivanju i da i naredne godine planira da bude učesnik ove lepe i tradicionalne manifestacije.

plivanje3
Starešina crkve Sveti Prokopije, Nenad Ilić, kaže da je plivanje za Časni krst lep pravoslavni običaj.
-Plivanje za Časni krst nije prisutno samo u srpskom narodu. Na ovaj praznik plivaju i Rusi, Bugari, Grci i svi pravoslavni vernici, izjavio je Ilić i dodao da su takmičari svojim učešćem pokazali ljubav prema svojoj veri.
Uručujući nagradu pobedniku Milošu Simiću, gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović se zahvalio organizatorima manifestacije.

plivanje10
-Čestitam svim učesnicima današnje manifestacije. Bez obzira na vremenske uslove, ovi mladi momci pokazali su veliku hrabrost i odvažnost da plivanjem za Časni krst obeleže veliki hrišćanski praznik, rekao je Simonović.
Predsednik Udruženja „Bog se javi“, Aleksandar Dramićanin, podvukao je da su oni učinili maksimalne napore da obeleže ovaj praznik.
-Na reci Toplici, kod Grčkog mlina, organizovali smo plivanje zbog toga što je debljina leda na jezeru Rastovnica iznosila 40 centimetara. Hvala svim takmičarima koji su plivali, za mene su svi pobednici, kaže Dramićanin, koji se zahvalio crkvi Svetog Prokopija što što im je pomogla da se organizuje jedna ovakva manifestacija.

plivanje6