Ministar Krkobabić u poseti Prokuplju

  • unnamed (1)
  • unnamed

Ministar bez portfelja zadužen u Vladi Srbije za regionalni razvoj i javna preduzeća Milan Krkobabić sa saradnicima, posetio je danas Opštinu Prokuplje u okviru programa podrške i sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije.
Sastanku sa ministrom prisustvovao je narodni poslanik Darko Laketić, načelnik Topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predsednici drugih topličkih opština , kao i predstavnici zadruga i poljoprivrednika iz Toplice.

unnamed (1)
-Obilaskom Topličkog okruga završavamo posete okruzima i predstavljanjem programa mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, a sve s ciljem da sačuvamo srpska sela, da im omogućimo da žive, rekao je Krkobabić obraćajući se novinarima.
-Ono što ćemo prvo učiniti to je revitalizacija postojećih zadruga i osnivanje novih. Planiramo da u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji formiramo ili stavimo na zdrave noge 500 zadruga . Za tu namenu iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 25 miliona evra, istakao je Krkobabić.
Prema njegovim rečima pokretanje privredne aktivnosti je udarni ekonomski deo programa koji podrazumeva i unapređenje infrastrukture u smislu izgradnje zdravstvenih ambulanti , pošta, škola, crkava i naravno zadruga kako bi srpsko selo funkcionisalo na najbolji način.
Kako je istakao Krkobabioć u interesu poljoprivrednika je njihovo povezivanje u zemljoradničke zadruge.
-Cilj je da objedinimo mala poljoprivredna gazdinstva kojih u Srbiji ima oko 631.000, na kojima radi oko 1.400.000 ljudi. Oni rade nevidljivo, niko ne tretira te male parcele od po 2,5 hektara u proseku na kojima ljudi sebi obezberđuju egzistenciju, podvukao je Krkobabić.
On je posebno naglasio da ova Vlada planira da uloži velika sredstva baš u tu oblast i da je to odlika samo ove Vlade , odnosno da ni jedna prethodna na ovaj način nije brinula o malim poljprivrednim proizvođačima.
-Vreme je da se i tu uloži novac a radi se o velikoj sumi novca koji je namenjen za postojeće zadruge i to u iznosu do 100 hiljada evra, ali iza novoformirane za koje je planirano 50 000 evra inicijalnih sredstava, precizirao je Krkobabić.
-Od sledeće godine počeće formiranje složenih zadruga za šta je planirano od 500.000 evra do milion evra. To su zadruge koje bi po vertikali povezale već formirane i omogućile bi takozvanu višu bazu prerade odnosno da ono što proizvedemo i preradimo, damo nekom i da nam to izveze što bi rešilo aktuelne i velike probleme proizvođača sa otkupom i plasmanom poljoprivrednih proizvoda, kazao je ministar.
Ministar Krkobabać u društvu sa predstavnicima lokalne samouprave obišao je i poljoprivredno gazdinstvo Vladana Orlovića u selu Resinac nadomak Prokuplja i upoznao se načinom proizvodnje u tom uglednom poljoprivrednom gazdinstvu