Ministar kulture otvorio izložbu „Pločnik 90. godina traganja“

????????????????????????????????????

Ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević danas je u Narodnom muzeju Toplice otvorio izložbu „Pločnik 90. godina traganja“. Izložba je realizovana uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Prokuplje i uz značajnu pomoć Narodnog muzeja iz Beograda. Ona ima za cilj da posetiocima predstavi deo rezultata višedecenijskog istraživanja.

DSC_5546 (1)
Otvrajući izložbu ministar kulture Vukosavljević je između ostalog rekao da ministarstvo duguje zahvalnost Prokuplju i Prokupčanima, a da je ono samo prepoznalo stručnost, vredan rad, entuzijazam, znanje i posvećenost.
-Pravo je zadovoljstvo opredeljivati sredstva nekome ko zna gde će da ih uloži. Zahvalnost pripada ljudima iz prokupačkih ustanova kulture i lokalnoj samoupravi, ali i svim Prokupčanima koji su pokazali da im je do kulture stalo. Ministarstvo kulture će sa zadovoljstvom nastaviti da u skladu sa mogućnostima maksimalno pomaže kulturni razvoj Prokuplja, kako u pogledu savremenog stvralaštva,tako i u jednoj široj oblasti, u ovom slučaju kulturnog nasleđa, istakao je ministar Vukosavljević.

DSC_5571

On je naglasio da ovakva izložba i predmeti velike umetničke vrednosti progovaraju duhom dalekih epoha.

-Nje se ne bi postideli ni najvažniji svetski muzeji, a Prokupčani i njihovi gosti biće u prilici da vide nešto što se retko viđa, a što je urađeno rukom veštog majstora. Ministarstvo će se potruditi da pomogne i u ostvarivanju međunarodno kulturne saradnje, koja će ovdašnjim arheolozima pomoći u daljem istraživanju ovog važnog i značajnog lokaliteta na kome je ponikla Vinčanska kultura, iz koje je kasnije nastala evropska kultura, a potom i civilizacija, dodao je Vukosavljević.

ministar3

Predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović se ovom prilikom zahvalio ministru kulture na tome što je ministarstvo prepoznalo kvalitete koje Prokuplje ima.

ministar4

-Nije mala finasijska pomoć koju smo dobili od ministarstva kulture od kada je Vladan Vukosavljević ministar. Za taj period prokupačke ustanove kulture dobile su oko 24. miliona dinara koje su upotrebile da poboljšaju i osavremene svoj rad. I Opština Prokuplje će i ubuduće nastojati da pomaže našim ustanovama kako bi bolje funkcionisale, imale bogatiji program i činile kulturni život ovog grada sadržajnijim i lepšim za njegove stanovnike, naglasio je predsednik Simonović i poručio ministru Vukosavljeviću da je uvek dobrodošao u naš grad.

ministar5

Predsednik je ministru Vukosavljeviću ovom prilikom poklonio zastavu legendarnog Gvozdenog puka, koji je simbol junašta Topličana u Velikom ratu.

Velikom broju posetilaca, među kojima je bilo i predstavnika crkve, prosvete, javnog i kulturnog života, izložbu „Pločnik 90. godina traganja“, predstavila je autor, arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

DSC_5606

-Želeli smo da posetiocima Narodnog muzeja Toplice, a možda i drugih gradova Srbije prikažemo istorijat istraživanja i bar deo značajnog arheološkog blaga otkrivenog na ovom lokalitetu. Najveći deo arheološkog materijala otkrivenog tokom istraživanja od 1996. do 2013. godine se čuva u našem muzeju. Materijal iz prve etape istraživanja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu, a pošto je on u fazi rekonstrukcije, taj raniji materijal nije bio dostupan za korišćenje, te je akcenat izložbe stavljen na poslednjih 20 godina istraživanja, istakla je autor izložbe arheolog i muzejski savetnik Julka Kuzmanović Cvetković.

DSC_5677

Posle posete muzeju, ministar kulture Vladan Vukosavljević je obišao i Istorijski arhiv „Toplica“ i Dom kulture „Radivoj Uvalić Bata“. Direktori ovih ustanova upoznali su ministra sa svim onim što je još potrebno ubuduće uraditi kako bi se podigao kvalitet programskih sadržaja i ostvarili planirani ciljevi.

DSC_5837

Ministar je ovom prilikom obišao i arheološko nalazište Pločnik. Tokom ove posete ministru Vukosavljeviću je prikazan postupak topljenja rude u vreme neolita, i kroz priče i eksponate dočaran život toga razdoblja u Pločniku.