Ministar za brigu o porodici Radomir Dmitrović posetio Prokuplje

Ministar za brigu o porodici i demografiji u Vladi Republike Srbije, Radomir Dmitrović, posetio je Prokuplje gde je izjavio da su mere koje se preduzimaju po pitanju nataliteta u našem gradu, ohrabrujuće. Sastanku sa ministrom u Gradskoj upravi, prisustvovali su načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković, zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić i članovi Gradskog veća. Pored njih o ovoj temi govorili su i direktorka Doma zdravlja Verica Bojičić, direktor Centra za socijalni rad Milan Lazić i predstavnici Centra za porodicu pri prokupačkom Domu zdravlja, psiholog Jelena Đorđević i socijalni radnik Tijana Sredojević.

minisdtar1

–Činjenica je da su moji domaćini potpuno svesni problema pada stope nataliteta. Oni su svesni i toga, da ovaj problem, ukoliko se ne rešava, može prouzrokovati još jedan, a to je nedostatak radne snage, koji se može pojaviti kroz vreme. Ako se ovo evidentira kao još jedan problem, onda i pored želje da se investitori dovedu u Toplicu, to se neće desiti, jer oni neće dolaziti, a onda će takve sredine ubrzo nestati. Sve su to elementi o kojima moramo da razmišljamo unutar ovog problema i demografije. Kada završimo sa obilascima Srbije, ja ću sa stručnjacima iz sfere demografije napraviti strateški dokument, kojim ćemo ukazati na to šta bi trebalo da se uradi, kako bismo zaustavili dalji pad nataliteta, što je vrlo važno i za naciju i za državu, rekao je ministar za brigu o porodici na sastanku sa rukovodstvom Grada Prokuplja.

ministar4

Srbija je poslednji put imala sedam miliona stanovnika pre 67 godina, a slična situacija je i sada. Samo prošle godine prema rečima ministra Dmitrovića, u odnosu nataliteta i mortaliteta nestao je jedan grad od 45.000 ljudi.

–Ono što sam čuo i video u Prokuplju je ohrabrujuće. Ovaj problem je rukovodstvu ovog grada pred očima i to je upravo ono što ohrabruje, jer se problemi ne zanemaruju, nego rešavaju. Ovde se ljudi trude da mlade ljude zadrže u svojim životnim sredinama. Ipak, i pored toga, lokalna zajednica i država je dužna da pomogne i pojedincu i porodici da ostane u svojim rodnim mestima, tako što će im omogućiti bolju infrastrukturu, ali i radna mesta, kao i sve ono što je savremena civilizacija donela čoveku. To je u nekoj meri dobro, ali u drugoj nije, jer je obesmislilo porodicu, pa porodica i mnogo dece, nije više prioritet ni našem društvu, ni našoj naciji. Izgubili smo kroz vreme kult porodice, koja je zaista nekada imala posebno mesto u našim životima. Međutim, to je hod civilizacije promenio u značajnoj meri. Sada je to i pitanje svesti, a demografija je toliko složena da nije i ne zavisi samo o jednom elementu, novcu na primer, istakao je ministar Dmitrović.

On ne misli da novac rešava problem nataliteta i da je odlučujući faktor, jer je kako je naglasio, takva situacija i u najbogatijim zemljama Evrope, gde stopa rodnosti ne prelazi 1,8, a u Srbiji je 1,5.

–On jeste vrlo važan, ali nije odlučujući konkretno u demografiji. Da jeste, onda bi zemlje na severu Evrope stopu rodnosti imale iznad tri, a nemaju je. Da je presudan, onda bi svaka porodica u Nemačkoj imala četvoro ili petoro dece, ali i njihova rodnost je tek nešto malo veća nego u Srbiji, istakao je ministar Dmitrović razgovarajući sa predstavnicima grada Prokuplja.

Načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković je sastanak sa ministrom okarakterisao kao vrlo konstruktivan.

–Upoznao sam ministra sa demografskim tokovima na području Topličkog okruga u poslednjih 20 godina i izneo aktuelne aktivnosti, koje lokalna samouprava i Toplički upravni okrug trenutno realizuju po ovom pitanju, kao i planove za budući period. Statistika kaže da prema popisu iz 2001. godine Toplički okrug ima nešto više od 102 hiljade stanovnika, 10 godina kasnije, odnosno, prema popisu iz 2011. broj stanovnika se smanjuje za oko 12 hiljada. Sada očekujemo da popis bude obavljen naredne godine, izjavio je načelnik Topličkog upravnog okruga Miljković.

On je dodao da je realno da na području Topličkog okruga danas živi 80.000 ljudi.

–Projekti, koje Vlada Republike Srbije i lokalna samouprava realizuju u poslednje vreme, kako bi se trend pada nataliteta i iseljavanje smanjilo i bilo zaustavljeno, jesu od velike važnosti. Najznačajniji među njima su izgradnja auto puta i privredne zone, zdravstvenog centra i rekonstrukcija i izgradnja novih škola i obdaništa. Lokalna samouprava u svojim dugoročnim planovima, kao vrlo značajan program ima i podsticaj rađanja, ali i pomoć i podršku porodicama sa više dece. Tako imamo slučaj, koji je možda jedinstven u Srbiji, gde privatna kompanija „Planinka“ iz Kuršumlije stimuliše mlade bračne parove koji dolaze i zasnivaju porodicu u Lukovskoj banji. Tamo oni dobijaju zaposlenje u kompaniji „Planinka“ i tu ostaju da žive. To su primeri, koje i država i lokalne samouprave, sprovode sa ciljem da se zaustavi odliv stanovništva sa područja Topličkog okruga i ove regije, koja je strateški vrlo bitna, naglasio je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

Na sastanku sa ministrom Dmitrovićem, zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić je naglasio da je Grad Prokuplje, kroz lokalni savez za populacionu politiku i demografiju doneo mere koje sprovodi, a koje se odnose na poboljšanje uslova života, podsticaju rađanja kroz vantelesnu oplodnju, kao i pružanje pomoći i podrške roditeljima za prvo, drugo i trećerođeno dete sa po 15, 20 i 25 hiljada dinara, kao i nabavku obaveznih udžbenika za učenike prvog razreda osnovnih škola.