Ministarka Kisić Tepavčević: Ponašanje socijalnih radnika u Blacu neprihvatljivo, povređena brojna načela socijalne zaštite

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je  u emisiji „Jutro“ na TV Prva da je ponašanje radnica Centra za socijalni rad u Blacu neprihvatljivo i da je Ministarstvo, u okviru svojih nadležnosti, pokrenulo postupak vanrednog inspekcijskog nadzora.

„Ovakvo ponašanje i ovakve situacije ne smeju da se događaju i moraju da budu sankcionisane. Povređena su mnogobrojna načela socijalne zaštite. Zaštita i interes dece je prioritet“, rekla je Kisić Tepavčević u emisiji „Jutro“ na TV Prva.

Ministarka Kisić Tepavčević je napomenula da su sva pitanja u oblasti socijalne zaštite izuzetno osetljiva, da je svaki slučaj priča za sebe, kao i da odluke u svakom konkretnom slučaju ne donosi pojedinac, već da u tome učestvuje čitav sistem kvalifikovanih profesionalaca.

Kisić Tepavčević je navela i da se na osnovu snimka postupanja radnika Centra za socijalni rad u Blacu može videti da je došlo do povrede Pravilnika o zabranjenim ponašanjima u socijalnoj zaštiti, da je došlo do povređivanja dostojanstva korisnika, ali da je bilo i elemenata zlostavljanja.

Zbog toga je Ministarstvo, kako je dodala, pokrenulo vanredni inspekcijski nadzor, u okviru koga će uzeti u obzir sve relevantne podatke.

„Svima je prioritet isključivo pravo i interes dece“, naglasila je ministarka Kisić Tepavčević.

Izvor: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.