Muzej Toplice na Sajmu u Nišu

 

Na Sajmu turizma u Nišu, koji je trajao od 30. marta do 1. aprila, predstavio se i Narodni muzej Toplice.
Na poziv Zavoda za zaštitu spomenika u Nišu, sa kojim imaju odličnu saradnju već dugi niz godina, vrlo rado su se kako kažu, odazvali i predstavili delatnost prokupačkog muzeja.
-Prikazali smo maketu kuće i peći za pečenje hleba iz Pločnika, jer su to trodimenzionalne stvari, ono što najviše zapadne za oko publici. Bila je to i prilika da upoznamo predstavnike turističkih organizacija sa ponudom našeg muzeja za uključivanje u program školskih ekskurzija, rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.
Prema rečima arheologa u Narodnom muzeju Toplice Julki Kuzmanović Cvetković, na festivalu „Nauk nije bauk“, predstavljen je i arheo park Pločnik, još jedna od delatnosti muzeja. Ovoga puta akcenat je bio na programu nauke u Pločniku, koji se već dve godine sprovodi u Areheo-parku Pločnik u saradnji sa Tehničkom školom „15. Maj“ iz Prokuplja i profesorom Slađanom Trajković od samog početka.
Broj saradnika u Pločniku se prema rečima direktora Žarića sve više širi, te su se na listi onih koji pružaju podršku i pomoć, ali i učestvuju u aktivnostima prokupačkog muzeja, našli i profesori Vladan Mladenović iz Aleksinca, Nada Stojičević iz Pančeva, Irena Protić iz Niša, Centar za promociju nauke i Astronomsko društvo iz Niša.
Aktivnosti muzeja u ovom Arheo-parku se nastavljaju i ove godine, a prva žurka sve one koje interesuje nauka očekuje 19. maja u okviru manifestacije „10 dana muzeja“.