Na putu kroz Lukomir nadomak Žitorađe uverili smo se u kvalitet povrća i bostana iz ovog kraja

Sve četiri opštine Topličkog okruga, imaju razvijenu poljoprivredu i svaka od njih u po nekoj poljoprivrednoj grani je lider prepoznatljiv na tržištu.

Prokupački kraj prednjači u zasadima višnje, Kuršumlija je poznata po jagodičastom voću gde je malinarstvo izuzetno razvijeno u brdsko-planinskim selima, Blace je lider u proizvodnji šljive a Žitorađa kao što joj i samo ime kaže – prednjači u proizvodnji žitarica  koje su na teritoriji ove opštine zastupljene na površini od oko 10 000  hektara.

Pored žita koje ovde odlično rađa, domaćini Žitorađe na površini od 1200 hektara gaje povrće gde se najviše proizvode paprika, paradajz, krastavac, bostan.

20220729_102308

Vesela Stevanović iz Lukomira

Sva roba proizvedena na plodnim oranicama sela koja se nalaze na teritoriji opštine Žitorađa prodaju se na pijacama Topličkog okruga u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji i Blacu.

Proći kroz sela Žitorađe a ne naići na dobru i kvalitetnu ponudu povrtarskih kultura, paprike, paradajza, bostana, vrlo je teško.

20220729_102315

Mi smo u Lukomiru upoznali Veselu Stevanović iz ovog sela gde smo se i lično uverili u kvalitet bostana proizvedenog u ovom kraju a na njenoj tezgi, pored glavnog puta u ponudi su bile i dinje i paradajz.

Kako nam je rekla, put do tržišta ove robe koja se proizvodi na površini od jednog hektara, gde je paprika najzastupljenija, bez problema nalazi put do tržišta.

20220729_102324

Putnici koji prolaze kroz ovo selo rado zastanu kraj njene tezge ne bi li nešto pazarili jer većina njih zna da je povrće iz Žitorađe najbolje u Toplici.

Na put kroz sela Žitorađe tek smo krenuli i verujemo da će brojni domaćini ovog kraja biti u prilici da nam pokažu berićetne, kvalitetne i zdrave plodove povrtarskih, voćarskih i ratarskih kultura.

Inače,  selo Lukomir nalazi se na oko 4,5 km od Žitorađe i važi za jedno od najstarijih sela u okolini.

Prolazeći kroz Lukomir  saznali smo zanimljiv podatak, odnosno verovanje,  koje govori u prilog tome da je ovo selo nadomak Žitorađe postojalo još u doba Rimljana a u prilog čemu svedoče i ostaci glinenih sudova i cevovoda.

20220729_102331

Tekst je objavljen u okviru projekta „Domaćini Žitorađe “ koji realizuje  Blace info press

“Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Opštine Žitorađa. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”.