Nagrada „Drainac“ pesniku Miroslavu Aleksiću iz Novog Sada

Ovogodišnji laureat pesničke nagrade „Drainac“, koju tradicionalno dodeljuje Narodna biblioteka „Rade Drainac“, jednoglasnom odlukom žirija, pripala je Miroslavu Alekiću iz Novog Sada za zbirku poezije „Kafkino matursko odelo“, u izdanju „Pravoslavne reči 2021.“

Govoreći o knjigama koje su stigle na ovogodišnji konkurs, predsednik žirija za dodelu ove nagrade Goran Maksimović je istakao da je posle dve sesije od 41 knjige u uži izbor ušlo njih devet, a onda su se izdvojile tri.

-Pojavio se veliki broj mladih pesnika što je svakako dobro i upravo iz tih razloga je ove godine konkurencija za nagradu „Drainac“ bila vrlo kvalitetna. Od tri knjige koje su ušle u najuži izbor jednoglasnom odlukom smo izabrali „Kafkino matursko odelo“ Miroslava Aleksića. Mnogo je razloga zašto smo se odlučili da nagradu dodelimo baš ovom književnom stvaraocu. On je dugo prisutan na književnoj sceni i kao pesnik iskazuje izraziti misaoni potencijal. Lirski govor ovogodišnjeg laureata predstavlja snažni dijalog sa prošlošću i sadašnjošću, sa ljudskim vrlinama i manama, književnim uzletima i zanosima, ali i istorijskim ponorima, rekao je između ostalog obrazlažući odluku predsednik žirija Goran Maksimović.On je objasnio da se u svetu pomahnitalog zla, poezija ovog pesnika javlja kao tiho utočište i odbrana od apsolutne disharmonije.

-Kao akteri tog višeglasnog razgovora pojavljuju se domaći i strani pisci i mislioci, počev od Alekseja Vezilića i monaha Josifa Tropovića, do Rada Drainca i Stevana Raičkovića, zatim od Franca Kafke do Pikasa i Omara Soze. Ukrštaju se i daleka podneblja i raznoliki prostori, od Boke Kotorske i Savine do Hercegovine i Prebilovaca, od Getsimanije do Kube. U tom svekolikom dijalogu, pesnik ponire u najdublje slojeve svoje duše, a u toj samospoznaji, pronalazi razloge i smisao ljudskog postojanja i umetničkog stvaranja, objasnio je Maksimović.

Nagrada „Drainac“, ovogodišnjem laureatu Miroslavu Aleksiću, biće uručena na književnoj manifestaciji „Drainčevi susreti pesnika“, koji će biti održani od 29. do 31. avgusta ove godine.

Za pesničku zbirku „Kafkino matursko odelo“, Aleksić je ove godine dobio i Zmajevu nagradu, koju dodeljuje Matica srpska.