Dan saćanja na žrtve NATO agresije obeležen i u kasarni u Prokuplju

????????????????????????????????????

Polaganjem venaca na spomen ploču Bobana Nedeljkovića, vojnika koji je stradao, u kasarni „Ratko Pavlović Ćićko“ u Prokuplju obeleženo je 20 godina od NATO agresije.
U ime Vojske Srbije, vence je položio načelnik štaba Komande Treće brigade, pukovnik Dragan Antić, sa saradnicima, pripadnici Centra veze u kojoj je bio i Boban Nedeljković, predstavnici Udruženja boraca rata 1999. godine, Udruženja vojnih penzionera i Sindikata „Gvozdeni puk“.
Boban Nedeljković je 24. marta 1999. godine svoje vojne dužnosti obavljao u kasarni, kada je počela vojna agresija NATO pakta na jednu suverenu državu.
Tokom 78 dana danonoćnog bombardovanja, stradalo je oko 3.500, a ranjeno i povređeno 12.500 vojnika, policajaca i civila.
Od 24. marta do 10. juna, kada je i zvanično okončana agresija, ubijeno je 2.500 civila, među kojima 89 mališana, i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila.
Tokom bombardovanja, masovno su se koristile kasetne bombe, municija sa osiromašenim uranijumom i grafitne bombe za onesposobljavanje snabdevanja strukom. U nezapamćenoj agresiji, koja je izvedena bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, srušeni su i teško oštećeni vojni i civilni objekti, putevi, mostovi, škole, zdravstvene ustanove, spomenici kulture i medijske kuće.
-Bez obzira na vojnotehničku nadmoć agresora, pripadnici Vojske su svojim požrtvovanjem, snažnim motivom i ponosom branili svoju zemlju i svoj narod od nezapamćene agresije 19 zemalja NATO pakta. Svojim znanjem, pripremama, veštinama, odlučnošću i izuzetno visokim moralom, pripadnici Vojske i čitav jedan narod su mnogima u svetu pokazali kako se brani i voli svoja otadžbina, izjavio je komandant kasarne u Prokuplju, potpukovnik Bojan Milenković i dodao da je Vojska Srbije uvek uz svoj narod.
Parastos žrtvama bombardovanja u kasarni, služio je vojni sveštenik Treće brigade Vojske Srbije Ivan Ganić koji je izjavio da su mnogi mladi ljudi, vojnici i policajci dali svoje živote za slobodu koju danas imamo i koju treba da čuvamo i branimo.