Najveći vinograd u Toplici obeležio zaštitnika vinara i vinogradara:U Topličkim vinogradima u selu Gojinovac obeležen Sveti Trifun

Prvi čokoti vinove loze u Topličkim vinogradima u prokupačkom selu Gojinovac,zasađeni su 2009.godine.

bscap0030

Praznik Sveti Trifun koji se obeležava kao slava i zaštitnik vinogradara, u Topličkim vinogradima obeležava se od 2010.godine  a uz sve prateće verske obrede obeležen je i ove 2021.godine na temperaturi od -10 .

IMG_20210214_115811

Jer to je, kako nam je rekao Dragan Kovačević, menadžer Topličkih vinograda tradicija koja mora da se ispoštuje.

bscap0032

Ovaj veliki pravoslavni praznik, zaštitnik vinara i vinograda obeležava se odlaskom u vinograde orezivanjem i zalivanjem prvih čokota vinom, kako bi godina bila rodna i plodna i puna blagostanja.

bscap0047

U Topličkim vinogradima uz sve prateće verske obrede, orezivanje prvih čokota i sečenje slavskog kolača, obeležen je zaštitnik vinara i vinogradara Sveti Trifun.

bscap0035

Dragan Kovačević – Toplički vinogradi

U najvećem Topličkom vinogradu, Topličkim vinogradima u selu Gojinovac pod vinovom lozom je 50 hektara zemlje a najzastupljenija je autohtona domaća sorta Prokupac.

  • Pored Prokupca imamo zasađene i sorte kabarne sovinjon, merlo, crni burgundac, šardone i sovinjon beli, saznajemo od menadžera Topličkih vinograda Dragana Kovačevića.
  • bscap0042

-Prošle godine ovde je sa površine od 30 hektara, jer 20 hektara zemljišta je pod mladim zasadima, ubrano oko 200 000 kilograma grožđa a u njihovoj vinariji proizvedeno oko 130 000 litara vina.

bscap0034

Vina iz Topličkih vinograda osvojila su brojna inostrana tržišta, trenutno se izvoze za daleku Kinu, Švedsku, a osvojila su i vijetnamsko tržište,izvoze se za evropsko tržište a cilj je da se plasiraju i u skandinaviji.

Rezidba vinove loze ovde je već počela i u planu je da do kraja marta, zavisno od vremenskih uslova, bude završena.

bscap0036

Sveštenik Mladen Simić

Sveštenik Mladen Simić ističe da je nekada u svim topličkim selima bilo vinograda, danas je situacija drugačija jer su mladi otišli u svet a stariji na onaj svet pa tradicija vinogradarenja u topličkim selima nije nastavljena.

bscap0052

  • Srećan sam što su Toplički vinogradi nastavili bogatu tradiciju vinogradarenja u Toplici. Svim vinogradarima želim rodnu i berićetnu godinu sa dobrim rodom u vinogradima, poručio je sveštenik Mladen Simić.
  • Sveti Trifun rođen je u trećem veku, u selu Kampsadi u Frigiji. Kao dete živeo je u veoma siromašnoj, ali pobožnoj porodici. Legenda kaže da je još tada imao dar od Boga da isceljuje bolesne ljude i životinje, ali i da proteruje zle duhove. Sveti Trifun danas se smatra zaštitnikom vinogradara.
  • Srpska pravoslavna crkva ovaj dan obeležava  februara.Na taj dan, pre nego što sunce izađe, vinogradari odlaze u svoje vinograde i orezuju dva ili tri čokota koje zalivaju starim vinom. Smatra se da će vinogradi tako povratiti svoju snagu posle duge zime i razbujati se na proleće.
  • video prilog u subotu, 20.02.2021. na TV Prva od 07 časova. Prilog pripremila: Gorica Šegović – vidimo se…
  • bscap0026bscap0027bscap0033IMG_20210214_112928