Niske prolećne temperature ugrožavaju rascvetale višnje u prokupačkom kraju

????????????????????????????????????

Niske temperature u aprilu ugrožavaju rascvetalo voće, naročito višnje u prokupačkom kraju, rekao je Aleksandar Petković iz Poljoprivredno stručne savetodavne službe (PSSS) u Prokuplju.

Prema njegovim rečima od izmrzavanja najviše su ugroženi zasadi višanja kod kojih je trenutno cvetanje u punom jeku, pa postoji opasnost od izmrzavanja žiga tučka, naročito ako se cvet do sada već nije oplodio.

–Ovako niske temperature ne moraju biti kobne u većoj meri za rascvetalo voće, posebno ako su cvetovii u većoj meri oplođeni i ako ne idu ispod nule kada dolazi do sigurnog izmrzavanja i neoplođenih i oplpđenih cvetova, ističe Petković.

Prema njegovim rečima niske temperature utiču i na oprašivače-pčele, koje na toj temperaturi ne mogu da funkcionišu i tada cvetovi voća koji su u „fenofazi“ najvažnijoj za dobar rod voća, i ako ne smrznu, ostaju neoprašeni i neplodni.

Petković podvlači da su šljive koje su odavno procvetale najverovatnije „pregrmele opasnost“ od niskih prolećnih temperatura, jer je kod njih faza vezivanja plodova završena, ali i dalje ostaje opasnost od ekstremno niskih temperatura koje mogu da dovedu i do izmrzavanja mladih plodova.

Prema Petkovićevim rečima trenutno su u najvećoj opasnosti zasadi višanja, kojih je i najviše u prokupačkom kraju, koji su ugroženi i od izmrzavanja cvetova i od „monilaza“.

–Na ovom vlažnom i hladnom vremenu posebno su u opasnosti od razvoja biljnih bolesti oni voćnjaci koji nisu na vreme i adekvatno zaštićeni prskanjem hemijskim preparatima, dok voćari koji su zaštitu na vreme sproveli sada nemaju mnogo razloga za brigu, kaže Aleksandar Petković.

On podvlači da su zasadi kajsija i bresaka u prokupačkom kraju koji su u poslednjoj fazi cvetanja, zaštićeni od ovih niskih temperatura ali da bi i za njih temperature ispod nule bile kobne, jer bi prouzrokovale izmrzavanje plodova i znatno umanjile ovogodišnji rod voća.