Nova Božurna -Još jedno predavanje za poljoprivrednike

Savetodavci Poljoprivredno stručne i savetodavne službe u Prokuplju, zimsko vreme iskoristili su za organizovanje mnogih predavanja u prokupačkim selima. Jedno od takvih predavanja održano je u Novoj Božurni, gde je direktor PSSS Dejan Tonić govorio o podizanju novih zasada voća, a savetodavac za zaštititu bilja Snežana Jović o invazivnim štetnim vrstama u poljoprivredi.


-U strukturi izvoza poljoprivrednih proizvoda, voće i povrće, sa 28 odsto, zauzimaju drugo mesto. To je jedan od razloga da svi oni koji žele da podignu nove zasade pod voćem, treba da se pridržavaju određenih standarda, izjavio je Tonić.
Odabir adekvatne lokacije, hemijska analiza zemljišta, sadnja zdravstveno ispravnih i setifikovanih sadnica, gustina sadnje, priprema zemljišta, samo su neki od faktora koje treba uzeti u obzir pre početka podizanja novih voćnjaka.
Tonić je govorio i o podsticajima koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje za kupovinu novih traktora i sadnog materijala.
-Krompirov i paradajzov moljac, žilogriz i voćna mušica, nanose ogromne štete voću i povrtarskim kulturama. Zbog toga je potrebno da se na vreme spreče ove štetočine i da se u uništavanju istih primene odgovarajuća zaštitna sredstva, rekla je Snežana Jović i dodala da poljoprivrednici treba da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja, kako bi se blagovremeno reagovalo u zaštiti poljoprivrednih kultura od raznih štetočina.
Ona je govorila i o IPARD programima, kao i o podsticajima koje Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje mladim poljoprivrednicima.
U svojim izlaganjima, oni su napomenuli da savetodavci PSSS stoje na raspolaganju svim poljoprivrednicima, kako bi ih informisali o podsticajnim merama Ministarstva poljoprivrede, davanju stručnih saveta i popuni neophodne dokumentacije za apliciranje.