Obeležen Dan oslobođenja u Velikom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Topličanima palim u ratu od 1912-1918.godine i narodnom ustanku od 1917.godine obeležen je Dan oslobođenja Prokuplja u Prvom svetskom ratu. Vence su položili predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, predstavnici Udruženja potomaka ratnika od 1912 do 1920.godine, Topličkog upravnog okruga, Udruženje Gvozdenog puka iz sela Igrišta kod Kuršimlije i drugih boračkih organizacija.
Za učesnike proslave predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović priredio je prijem na kojem je govorio o značaju oslobođenja opštine.
– Na današnji dan pre skoro 100 godina jedinice Prve srpske armije pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodile su naš grad. Sa srpskom vojskom, rame uz rame u oslobođenju Prokuplja učestvovali su i delovi francuske konjičke brigade pod komandom generala Šarla Tranijea Puk se pročuo i junaštvom zadivio skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe tako da je dobio naziv “Gvozdeni puk”, rekao je on i naglasio da se Drugi pešadijski puk prvog poziva “Knjaz Mihajlo” isticao hrabrošću, čvrstinom i visokim borbenim moralom u oslobodilačkim ratovima od 1912 do 1918.godine.

unnamed-1

Predsednik opštine Prokuplje, Aleksandar Simonović

unnamed-6
Simonović je naglasio da je u ovom puku bilo najviše nosilaca Karađorđeve zvezde sa mačevima, najvišeg odlikovanja Srbije i brojnih najviših savezničkih odlikovanja.

unnamed-12
– Mi Prokupčani, zahvalni potomci junaka legendarnog puka i naši prijatelji širom sveta, u znak zahvalnosti za sve žrtve i slobodu koju su nam podarili, podići ćemo Spomen park i spomenik Gvozdenom puku u narednom periodu, istakao je Simonović i naglasio da, odavanjem pošte i sećanjem na heroje koji su se borili za naš grad, podsećamo potomke da ne zaborave herojski čin i veliko stradanje svih onih koji su dali živote za slobodu Srbije i Prokuplja.
Predsednik potomaka ratnika od 1912. do 1920.godine Prokuplja Rafajlo Joksimović rekao je da su za oslobođenje našeg grada i slobodu 12.oktobra 1918.godine mnogi dali svoje živote i da njihova stradanja, istrajnost i požrtvovanje budu putokaz za sadašnje i buduće generecije.

unnamed-8

Života Jevremović

O oslobođenju Toplice u Velikom ratu govorio je i predsednik Udruženja “Gvozdeni puk” iz sela Igrišta Života Jevremović.
U kulturnom delu programa učestvovao je hor OŠ “Milić Rakić Mirko”, Radivoje Sokolović i Zoran Mihajlović iz Brusa.