Prokuplje:Gimnazija proslavila Dan škole

Učenici i profesori Gimnazije danas su obeležili 108 . godišnjicu od osnivanja ove škole u Prokuplju. Tim povodom u Narodnom muzeju Toplice organizovana je svečanost i prigodan program kojem su prisustvovali predstavnici obrazovnih i kulturnih ustanova, kao i učenici i nastavnici svih prokupačkih škola.
-Na današnji dan pre 108 godina, a na inicijativu načelnika u penziji Zaharija Hadži Arsića, vrata 51 učeniku otvoriće i prva toplička Gimnazija, koja će svoj rad nastaviti kao najeminentnija prosvetna ustanova celog Topličkog okruga, rekao je direktor Gimnazije Vučelja Radenović , pozdravivši prisutne goste.

Prokupački gimnazijalci su za ovu priliku pripremili bogat sadržaj . Svečanost je počela himnom „Bože pravde“ u izvođenju hora Gimnazije, kojim upravlja profesor muzike Tanja Cvetanović i koji već pola veka predstavlja pravi dragulj ove škole. Okićen mnogim nagradama, hor je prošle godine nagrađen na republičkom takmičenju u Novom Sadu a dobitnik je i mnogih međunarodnih priznanja.
Vredni i talentovani učenici Gimnazije , članovi Književne omladine, Dramskog studija, folklorne sekcije, potrudili su se da svoju školu predstave dostojno, kako to i dolikuje jednoj prestižnoj školi kakva je prokupačka Gimnazija.
Sećanje na slavne dane prošlosti stihovima pesnika Vojislava Ilića, oživio je recitator Milutin Milošević, a toplinu ruskih ognjišta u hladnim jesenjim danima, Lidija Stević i Đorđe Kovačević, pesmom „ Vinavama lji ja.“ Svojim autorskim tekstovima predstavile su se Tamara Miladinović i Viktorija Marković, dok su nam Milena Perić i Viktorija pokazale šta „Nije teško“.
Prokupačka Gimnazija je svojevremeno imala i svoj džez orkestar, a da su učenici ove škole i danas naklonjeni muzici , pokazale su Sandra Stojanović i Lidija Stević.
Francuski jezik u prokupačkoj Gimnaziji ima tradiciju dužu od jednog veka. Nina Stojanović izvela je francusku pesmu Madam tu la mond. O „Sjaju i bedi prošloga sveta“ govorila je Milena Kudžulović, a o lepoti „Polja lala“ Marija Kovačević.
Ova škola iznedrila je i mnoge glumce, a Dramski studio Gimnazije je u svom višedecenijskom radu uspeo da na republičkom festivalu srednjoškolskih predstava u Kragujevcu osvoji sve nagrade. Ovi mladi glumci predstavili su se danas odlomkom iz nagrađene predstave „Isti život, drugo pakovanje“ , a Maja Bulatović i Luka Milosavljević pesmom „Zlatni dan“. O moći reči, njenoj snazi pretočenoj u pesmu, u književno delo, govorio je Nedeljko Đukić. Duh davnina u 10-eračkoj pesmi Marka Miljanova Osvajanje grada Meduna, dočarao nam je guslar Miloš Stojanović.
Latinskom poslovicom „Ne za školu, već za život učimo, prokupački gimnazijalci su na kraju programa, ostavili bitnu poruku o znanju. Svečanost je završena spletom narodnih igara koje su izveli članovi folklorne sekcije pod vođstvom profesora Milorada Pribaka.