Objavljen novi Pravilnik ministarstva o dodeli bespovratnih sredstava

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, u saradnji sa Svetskom bankom, objavilo je Pravilnik o dodeli bespovratnih sredstava u okviru „Projekta za konkurentnu poljoprivredu Republike Srbije“. Ovim pravilnikom bliže se propisuju vrste prihvatljivih investicija, uslovi i način ostvarivanja prava na bespovratna sredstva, kao i minimum i maksimum iznosa bespovratnih sredstava.

Cilj projekta je novi pristup u poljoprivredi i pružanje podrške poljoprivrednim proizvođačima i mikro, malim i srednjim preduzećima koji žele da nauče, poboljšaju i razviju svoje kapacitete i znanje iz poljoprivrednog u preduzetničku praksu sa poljoprivrednim resursima.

Projekat pruža mogućnost poljoprivrednicima, mikro, malim i srednjim preduzećima da dobiju bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto od ukupne vrednosti investicije, uključujući i pripadajuće poreze i doprinose za predmetnu investiciju, 40 odsto kredita od poslovnih banaka i 10 odsto sopstvenog učešća korisnika.

Pravo na korišćenje ovih sredstava imaju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge sa najmanje pet članova. I institucije koje se bave razvojem poljoprivrede u našoj zemlji mogu da konkurišu za dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava.

„Projekat za konkurentnu poljoprivredu u Republici Srbiji“ traje do 2024. godine, a prvi Javni poziv za ostvarivanje bespovratnih podsticaja biće raspisan tokom ovog meseca.