Održan Svetoplički vidovdanski sabor u Kondželju

U Kondželju je danas održan 17. Svetoplički vidovdanski sabor, u organizaciji Topličkog upravnog okruga i manastira Toplička Gračanica, a uz suorganizaciju Zavičajnog udruženja Topličana u Nišu i Udruženja Topličana u Beogradu.

vidovdan4

Sabor je počeo liturgijom u manastiru Toplička Gračanica, koju je služio episkop bregalnički Marko sa sveštenstvom Topličkog, Jablaničkog i Pirotskog okruga.

vidovdan5
Načelnik Topličkog upravnog okruga, Milan Aranđelović, koji je i domaćin ovogodišnjeg Sabora, pozdravio je predstavnike crkve, gradonačelnika Prokuplja Aleksandra Simonovića, predstavnike opština Topličkog okruga, vojske, policije i brojne građane Toplice.-Na ovaj veliki praznik, na dan ispisivanja najhrabrije istorije, ali i najveće pogibije srpskog naroda, obraćam se Topličanima, sa željom da, uz obeležavanje današnjeg praznika, nastavimo da baštinimo tradiciju i pomenemo žrtvu Lazara i njegovih slavnih vitezova. Iz tog razloga, danas delimo priznanja sa njihovim imenima, rekao je načelnik Topličkog upravnog okruga Milan Aranđelović.

 

On je izrazio zadovoljstvo što su se Topličani okupili na ovom mestu, kod manastira Toplička Gračanica, da zajedno obeleže žrtvu, ali i spasenje i slobodu Toplice i cele Srbije.

-U junačkoj Toplici su se, po nekim istorijskim izvorima, delovi Lazareve vojske pričestili uoči Vidovdana. To je razlog više da im upravo ovde, sa ovoga mesta, svi zajedno odamo počast, naglasio je načelnik Aranđelović.

U nastavku saborskih svečanosti, tradicionalno su dodeljene povelje i zahvalnice, koje je dobitnicima uručio episkop bregalnički Marko.

vidovdan3 (1)

Povelju „Milan Toplica“ ove godine dobio je Momčilo Čolović, vlasnik firme „Čip“ u Prokuplju.
„Carica Milica“ je ove godine pripala Uraniji Petrović, direktorki Doma zdravlja u Kuršumliji, dok je povelju „Kosančić Ivan“ dobio Milinko Miki Đorđević, humanitarni radnik, ugostitelj i muzičar, kojeg je za ovo priznanje predložilo Zavičajno udruženje Topličana u Nišu.

Organizacioni odbor Vidovdanskog sabora odlučio je da se povelja „Jug Bogdan“ dodeli Branku Maslakoviću, a „Boško Jugović“ Tijani Petrović.Tradicionalno na Vidovdan, nagrađuju se i učenici osnovnih škola koji su autori najboljih radova na literarnom konkursu. Tako su ove godine nagrađeni Jasmina Stojiljković, Jovana Kontarević, Aleksandra Jovanović, Emilija Jovanović, Sebastijan Ilić, Teodora Dinić. Svi učenici čiji su radovi izabrani, biće nagrađeni izletom do prirodnjačkog muzeja u Svilajncu, kao i obilaskom manastira u tom regionu.

vidovdan8

Nakon dodele priznanja, publika je uživala u kulturno-umetničkom programu koji je pripremio Dom kulture u Prokuplju, u saradnji sa opštinama Blace, Žitorađa i Kuršumlija.