Održan tradicionalni Svetoplički Vidovdanski Sabor

U porti manastira „Topličke Gračanice” u Kondželju nadomak Prokuplja, danas je održan Svetoplički Vidovdanski sabor, koji se tradicionalno u čast Vidovdana obeležava svake godine decenijama unazad.

vidocdan-768x513

Svečanost je počela prazničnom liturgijom koju je u prisustvi velikog broja žitelja Topličkog okruga i predstavnika vlasti topličkih opština i Prokuplja, u crkvi „Svetih Arhangela Mihajla i Gavrila“ –Topličkoj Gračanici, služio otac Mardarije iguman manastira „Sveti Jovan“ u Poganovu, a sasluživali su namesnik Toplički protojerej savrofor, otac Slobodan Petrović, otac Simeon nastojatelj manastira „Sveti Nikola“ u Kuršumliji, otac Nikola Ilić protejerej starešina hrama „Sveti Prokopije” u Prokuplju, otac Aleksandar sveštenik u Žitorađi i otac Filip sveštenik u Maloj Plani.

vidovdan20 (1)

Prisutne, među kojima su bili predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, Vojske Srbije, Policije, predstavnici vlasti Grada Prokuplja i topličkih Opština, predstavnici Udruženja Topličana iz Beograda i Niša, predstavnici Udruženja palih boraca od 1990. do 1999. godine iz Beograda sa predsednicom udruženja Dobrilom Koprivicom koji su na sabor došli u velikom broju, najpre je pozdravio načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković koji je rekao da je malo datuma u srpskoj istoriji koji se svojom veličinom, značajem i simbolikom mogu porediti sa Vidovdanom.

vidovdan1-768x513

-Od Kosova do danas bilo je mnogo važnih bitaka, mnogo prekretnica i važnih događaja vezanih za Vidovdan zbog čega ovaj dan ima ne samo religijsku već i nacionalnu, zavetnu i simboličku vrednost, istakao je Miljković i podsetio „da su se na današnji dan 1389. godine desile dve najvažnije stvari u našoj istoriji, jedna je vojnička pobeda koju smo vekovima slavili kao poraz, a druga smrt cara Lazara koju smo u istom tom periodu slavili kao pobedu za sve to vreme i o jednom i drugom događaju znajući vrlo malo, nagađali izmišljali, stvarali mitove koji su nam malo pomalo preuzeli istorijsku stvarnost i zbog kojih smo zaboravili da odamo pravu poštu onima koji se na Kosovu jesu borili, jesu pobedili i jesu poginuli za otadžbinu“.

vidovdan5-768x597

Podsećajući na taj slavni deo srpske istorije i istorijske činjenice vezane za junaštvo Miloša Obilića i pogibiju cara Murata, Miljković je istakao da nikada više ne smemo da dozvolimo da zaboravimo heroje, srpske rodoljube koje smo zbog drugih ili zbog političkih interesa morali da zaboravimo i da ih se odreknemo.

vidovdan7-768x513

On je istakao da je Vidovdan prilika da se setimo i naših savremenih junaka koji su pre 24 godine poput slavnih predaka branili Srbiju i svoj narod, naglašavajući da je pravi primer takvog junaka general Vladimir Lazarević, kao i da neki naši junaci još uvek leže u tuđinskim kazamatima samo zbog ljubavi prema svom narodu i svojoj otadžbini.

vidovdan9-768x614

Zlatan Miljković je podsetio na činjenice koje govore da je Srbija kroz istoriju bila najača kad je bila jedinstvena i najslabija kad je bila razjedinjena, tako da su podele ostale naš usud.

vidovdan13-768x573

-Zbog te nesloge mnogi srpski vlastelini bili su na strani Turaka u Kosovskoj bici i to je lekcija koju nam svaki Vidovdan saopštava. Zbog svega toga mi danas moramo biti jedinstveni, ujedinjeni oko osnovnih državnih interesa. Ne smemo se gložiti i rasturati na sitne parčiće koji su lak plen neprijatelju, rekao je Miljković i podsetio da tradicija mora da se neguje, a žrtve da se pamte, kako bi budućim generacijama ostavili putokaz kako se treba boriti za ovu zemlju i kako se moraju ceniti žrtve onih koji su sebe dali za ovu državu i za ovaj narod.

vidovdan14-768x646

-Moramo na svetlim primerima kosovskih junaka da vaspitavamo decu u slavu svih koji su svoje živote dali boreći se za slobodu Srbije, zaključio je načelnik Topličkog upravnog okruga Zlatan Miljković.

vidovdan16-768x633

Ove godine Vidovdansku povelju „Car Lazar“ dobio je general u penziji Vladimir Lazarević, koji je junak u ratu 1999. godine kada je ratovao zajedno sa dvojicom svojuh sinova. Za ratne zasluge odlikovan je ordenom „Ratne zastave“. General Lazarević je bio na položaju načelnika Kopnene vojske Srbije i komandovao najelitnijim i herojskim jedinicama koje su stekle večnu slavu u odbrani zemlje od NATO agresora.

vidovdan18-768x507

Vidovdanshka povelja „Jug Bogdan“, pripala je prof. dr Dejanu Antiću za naučni rad u kome se najviše bavio istorijom juga Srbije krajem 19. i početkom 20. veka, posebno obrađujući pitanje stradanja Juga Srbije, pod okupacijom Bugara u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i stradanja za vreme Topličkog ustanka 1917. godine.

Povelju „Milan Toplica“ dobio je potpukovnik Borko Bućković komandant 310. Inžinjerijskog bataljona 3. Brigade Kopnene vojske i komandant garnizona Prokuplje čija je vojna jedinica, dobila priznanje najboljeg bataljona Kopnene vojske za prošlu 2022. godinu i u više navrata pružala podršku i pomoć stanovništvu u Topličkom okrugu okrugu, prilikom prirodnih nepogoda.

vidovdan22-768x514

Vidovdansku povelju „Kosančić Ivan“, ove godine dobio je Radoslav Sretenović, prvi revizor Srbije, koji je vrlo aktivan na polju kontaktiranja u ovoj oblasti u svetu i sa zemljama okruženja, koji se blizu četiri decenije potvrđivao i sticao dragoceno iskustvo u oblasti praktične ekonomije.

vidovdan23-768x625

Ovogodišnji nosioci Vidovdanskih povelja „Carica Milica“ su prof. Dr Lelica Todorović profesor strukovnih studija, doktor medicinskih nauka, specijalista interne medicine koja od 2007. godine, radi kao profesor strukovnih studija na Visokoj medicinskoj školi strukovnih studija „Milutin Milanković“ u Beogradu i dr Biljani Petrović, specijalisti neurologije i radniku Doma zdravlja Kuršumlija koja je prisutna na mnogim edukacijama na nivou Srbije i van nje i aktivno učestvuje u spoljašnjem ocenjivanju zdravstvenih ustanova širom Srbije.

vidovdan28-768x777

Na priznanjima se u ime nagrađenih zahvalio general Vladimir Lazarević koji je rekao da mu je čast i privilegija da je učesnik Vidovdanskog sabora i dobitnik za njega tako značajnog priznanja.

-Priznanja koja dodeljuje Toplički okrug i koja nose imena slavnih junaka iz Kosmetske svesrpske istorije su i simbolična, a njihova simbolika se ogleda u tome što je Toplički upravni okrug jedan od najstradalnijih okruga i okruga koji su se najviše žrtvovali za odbranu našeg Kosmeta, rekao je general Lazarević. On je podsetio i da je prva žrtva NATO bombardovanja 1999. pala u Prokuplju u kasarni, kao i da je 47 vojnika i policajaca iz Topličkog okruga poginulo u NATO agresiji.

-Ovo priznanje prihvatam i kao priznanje svim pripadnicima legendarnog Prištinskog korpusa slavne Treće armije kopnene vojske Srbije. To je priznanje i onima koji su se našli na bojištu strategijske odbrane zemlje na svetoj zemlji Lazarevoj na Kosmetu, onima koji su preuzeli obavezu da svojim životima odbrane svoju zemlju, naglasio je general Lazarević.

Lazarević je podsetio na dane NATO agresije i junačku borbu Prištinskog korpusa u čijem su sastavu su neke jedinice bile izložene direktnoj vatri i koje su u frontovskoj borbi uspele da sačuvaju slobodu i granice svoje domovine, ističući junaštvo vojnika sa Košara koji su u toj borbi za odbranu domovine dali svoje mlade živote. General Lazarević je naveo „da je to bila najsurovija i najmonstruznija agresija NATO snaga ne neku zemlju u novijoj istoriji“ i da je u nastojanju da uništi Srbiju NATO protiv nas vodio sve vrste ratova, uključujući i nuklearni i hemijski rat niskog inteziteta, zbog čega i danas od posledica upotrebe nuklearnog oružja ljudi u Srbiji u velikom broju oboljevaju i umiru od karcinoma“.

-I na ovaj sveti dan se pitamo zašto su to uradili, dali da bi obeležili 50. godišnjicu NATO pakta ili zato što je to Medlin Olbrajt obećala Albancima na Kosmetu. Sve u svemu na svetoj srpskoj zemlji ostali su belezi junaštva, širom Kosmeta iz čijih humki danas niču kosovski crveni božuri. Naša istina o drugom Kosovskom boju 610. godina kasnije ostaće zanavek upisana u istoriju, za pamćene, za nezaborav. Naši proslavljeni pripadnici 63. padobranske brigade jedinice bi vas na kraju pozdravili ovako „Za otadžbinu, za druga, za pušku”, a ja bih dodao za mir, za napredak, slobodu, čast i dostojanstvo našeg naroda, jer za Srbiju vredi živeti, završio je svoje obraćanje general Vladimir Lazarević pozdravljen gromoglasnim aplauzom prisutnih.

U kulturno zabavnom programu Vidovdanskog sabora učestvovali su Pevačka grupa „Biseri” crkve „Svetih Apostola Petra i Pavla“ iz Žitorađe i Ksenija Stojiljković iz istog mesta, koja je otpevala pesmu „Vila sa Košara“. Nastupili su i recitatori iz Kuršumlije, koji su predstavljali Toplički okrug na Republičkoj smotri recitatora u Valjevu, Marta Jablanović i Taša Jablanović. Predstavio se i folklorni ansambl „Drainac“ iz Blaca najmlađa postava.

Domaćin ovogodišnjeg Svetopličkog Vidovdanskog sabora bila je Opština Žitorađa.