Opština Prokuplje organizovala odlazak poljoprivrednika na 85.Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu

Opština Prokuplje organizovala je odlazak poljoprivrednika na 85.Međunarodni sajam poljoprivrede, koji se od 15. do 21. maja održava u Novom Sadu. Svoje proizvode na ovoj najvećeoj poljoprivrednoj manifestaciji u ovom delu Evrope izložilo je 1.500 izlagača iz Srbije i 30 zemalja sveta.

sajam 3
Zamenik predsednika opštine Prokuplje Miroljub Paunović i poljoprivrednici iz Mađara, Donje i Gornje Rečice, Tulara, Đurevca, Male Plane, Donje Stražave, Gubetina, Pašinca i drugihprokupačkihsela,tokomobilaskamnogobrojnihštandova videli su novitete iz oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda, poljoprivredne mehenizacije i stočarstva.
-I ove, kao i prethodnih godina, lokalna samouprava je registrovanim i uglednim poljoprivrednicima omogućila odlazak na najveću poljoprivrednu smotru u ovom delu Evrope. Dobro je što je ove godine, za razliku od prethodnih, većibrojmladihprisustvovaoovojprivrednojmanifestaciji. Svojim dolaskom na Međunarodni sajam prokupački poljoprivrednici su mogli da vide i da se upoznaju sa najnovijim tehničkim rešenjima iz oblasti poljoprivredne mehanizacije za primenu u ratarskoj, voćarskoj i stočarskoj proizvodnji, kao i najnovija tehnička rešenja i dostignuća iz oblasti prerade poljoprivrednih proizvoda i pekarske industrije, izjavio je Paunović i dodao da su se mladi poljoprivrednici svojim dolaskomnasajamopredelilidaprimenenove tehnologije u obradi zemljišta i poljoprivrednoj proizvodnji na svojim imanjima.
Poljoprivrednici prokupačkih sela upoznali su se i sa najboljim rasama krupne i sitne stoke, njihovom ishranom i proizvodnjom mleka, mlečnih proizvoda i mesa.

sajam 4
Paunovićjenaglasiodajelokalnasamoupravaprepoznalaznačajmladihljudikojisuseopredelilidanastavedaobrađujuimanja i voćnjakesvojihroditelja u svomrodnomselu i daćeim, u skladusasvojimmogućnostima, pomoćina razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje.
Zamenik predsednika lokalne samouprave obišao je štandfirme „Boki fud“, jedineprokupačkefirme koja u poslednjih nekoliko godina izlaže svoje proizvode na sajmu.
Vlasnik firme Dejan Joksimović rekao je da su se u širokoj lepezi proizvoda našla dva nova.
-Na svom štandu sam mnogobrojnim posetiocima predstavio dva nova proizvoda. Reč je o džemu od kupine i slatku od višnje, izjavio je on i dodao da je Privredna komora Srbije omogućiula da mnogobrojni posetioci, dosadašnji i potencijalni poslovni partneri vide i degustiraju širokulepezunjegovihproizvoda.
Na štandu generalnog uvoznika,distributera i servisera poljoprivredne mehanizacije „Ferrari“izItalije, „DANI“ izMerošine,Paunovićseupoznao sa karakteristikama izloženih traktora i novih priključnih mašina.
Menadžer prodaje ove firme Dejan Petrović naglašava da je, zbog predstojeće berbe, potražnjazatresačezavišnjenadmašila sva očekivanja.
-Iove godine, kao i prethodnihnekoliko, prokupačkipoljoprivrednicićeproizvode italijanske firme moći da vide tokom održavanja manifestacije „Dani višnje 2018.“ u dvorištu Poljoprivredne škole „Radoš Jovanović Selja“, izjavio je on i dodao da je ovaj štand na otvaranju sajma posetio i predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović.
Paunović je razgovarao i sa vlasnikom novosadskefabriketraktora„Belorus“DragoljubomŠvoljom i njegovim saradnicima o mogućnostima uspostavljanja saradnje.
Mladi poljoprivrednik iz TularaIvanŠutanovacposetusajmuiskoristioje da se upozna sa novom poljoprivrednom mehanizacijom.
-U najskorije vreme, uz pomoć podsticajnih sredstava Ministarstva poljoprivrede, želim da kupim novi traktor. Posetu sajmu sam iskoristio radi dodatnog popusta koji se daje za kupovinu mehanizacije, izjavio je Šutanovac.
Nikola Lazić iz Tulararekaojedajedobrošto je Opština Prokuplje organizovala posetu sajmu.
-Prvi put sam posetiosajam i oduševljensamonimšto sam video. Najveći deo vremena proveo sam u halama gde se nalazila krupna i sitna stoka. Video sam i čuo mnogo toga novog iz oblasti stočarstva i upoznao mnoge stočare iz drugih krajeva Srbije, rekao je Lazić koji u svojimštalamaima 45 koza i 60 jarića.
I Nikola Mitrović iz Pašinca, koji u štalama čuva 10 krava i obrađuje blizu 30 hektara zemlje, je prvi put posetio poljoprivredni sajam. Ovaj mladi poljoprivrednik najveći deo vremena posvetio jerazgledanju traktora, kombajna, priuključnih i drugih poljoprivrednih mašina, kao i štandova gde su se nalazile krave i bikovi.
Međunarodni sajam poljoprivrede posetili su i studenti Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija Prokuplja.