Organizacioni odbor za obeležavanja 20. jubilarnog Svetopličkog vidovdanskog sabora dodelio povelje i priznanja

Toplički upravni okrug i Opština Kuršumlija ove godine zajedno organuzuju 20. jubilarni Svetoplički vidovdanski sabor, koji će biti održan 28. juna u porti manastira Toplička Gračanica u Kondželju.

Organizacioni odbor za održavanje Sabora odlučio je da se najviše Vidovdansko priznanje, Povelja „Car Lazar“, dodeli general majoru Slađanu Stamenkoviću, zameniku komandanta Kopnene vojske Srbije.

-Kao komandant treće brigade u čijoj zoni odgovornosti je i Toplički upravni okrug, njegova brigada i on lično, nesebično su pružali podršku okrugu, pre svega prilikom prirodnih nepogoda u svim našim opštinama. Posebno bih izdvojio njegovo zalaganje i dokaz da je vojska uvek uz narod prilikom poplava 2014, 2019, 2020, 2021. godine, kao i u otklanjanju posledica snežnih nanosa 2012, 2020. godine, istakao je Zlatan Miljković i podsetio da su pripadnici ove jedinice tokom pandemije Kovid-19 obezbeđivale bolnice, staračke domove i domove zdravlja i učestvovale u pomoći školama, crkvama, izgradnji puteva na području topličkog kraja. Kao inicijator obeležavanja dana Topličkog ustanka i podizanja spomenika Junacima Gvozdenog puka u Prokuplju i Igrištu, kao i za zasluge za kulturološko i infrastrukturno uređenje našeg okruga, dostojan je najvišeg saborskog priznanja koje mu je i dodeljeno, istakao je načelnik Topličkog okruga.

Povelja „Carica Milica“ ove godine dodeljena je prof. dr Slavici Đukić Dejanović, koja je u više mandata bila poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a trenutno obavlja funkciju savetnice premijerke Srbije Ane Brnabić. U obrazloženju se navodi da je svojim delovanjem na visokim funkcijama dala veliki doprinos našem kraju, posebno razvoju demografske politike, zalažući se za podsticaj rađanja dece na području Prokuplja i celog Topličkog okruga. Zaslužna je za otvaranje novih objekata vrtića u Prokuplju i dodeljivanju novca za sufinansiranje mera populacione politike našega kraja.

Ovogodišnji dobitnik priznanja „Jug Bogdan“ je prof. dr Dragan Simeunović, redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Akademik Simeunović je počasni doktor nauka na više Univerziteta i član Akademije nauka u više zemalja. Na mnogobrojnim održanim tribinama i skupovima sa posebnim poštovanjem i divljenjem širio je svest o junačkim i herojskim podvizima naših predaka iz Toplice. Jedan je od inicijatora ideje za izgradnju Memorijalnog centra-ratnog memorijala na Radan planini u selu Vlasovu, kod mesta pogibije jednog od vođa u Topličko-Jablaničkom ustanku, vojvode Dimitrija Begovića. Radovi su započeti a njihovim završetkom će Toplica dobiti veliki kulturno-istorijski značaj, kao i turistički potencijal.

Priznanje „Milan Toplica“ dodeljeno je na predlog mnogobrojnih udruženja, doktoru Bratislavu Dikiću, bivšem komandantu Žandarmerije i generalu policije, koji je pored svog profesionalnog angažovanja na odbrani interesa Republike Srbije, sada i kao penzionisani pripadnik bezbednosnih snaga Srbije učestvovao u brojnim humanitarnim akcijama obezbeđivanja materijalnih sredstava za porodice palih boraca.

Organizacioni odbor odlučio je da ove godine dodeli dve povelje “Kosančić Ivan“. Ovo priznanje dobio je Slobodan Panić, predsednik Zavičajnoh udruženja Topličana u Nišu. Jedan vid donacije upućen je prokupačkom porodilištu, kao i seoskim domaćinstvima u opštini Kuršumilja, u Žitorađi horu „Biseri” i mnogim isturenim odeljenjima škola u Toplici.

Povelju „Kosančić Ivan“ dobio je i Dragiša Stojanović, šef dopisništva RTS u Prokuplju. Na predlog predstavnika Opštine Kuršumlija, ovo priznanje je Stojanoviću dodeljeno za doprinos afirmaciji Kuršumlije i cele Toplice.

Svečano uručivanje priznanja biće na Vidovdanskom saboru u utorak, 28. juna na Svečanoj akademiji koja će biti održana u 11:15 sati u porti manastira Toplička Gračanica.

Vladika niški Arsenije i sveštenstvo Toplice služiće liturgiju u 9 sati, u 11:15 je dodela priznanja i kulturno umetnički program, u 12 sati je promocija časopisa „Toplički venac“. Na akademiji će biti dodeljene zahvalnice i nagrade autorima najboljih radova literarnog konkursa koji tradicionalno povodom Vidovdana raspisuje Toplički upravni okrug.