U prokupačkom kraju počinje berba višanja – rod odličan

????????????????????????????????????

Ovih dana počinje berba višanja, koja je u prokupačkom kraju na površini od 2.080 hektara dobro rodila iako je dugi sušni period ovog proleća ukazivao će rod topličkog „crvenog zlata“ podbaciti.

-Rod je i znatno bolji i kvalitetnije nego prošle godine, tako da se voćari u prokupačkom kraju mogu nadati jako dobroj berbi, a kako se na početku priča i zadovoljavajućoj otkupnoj ceni od 70 dinara za kilogram prve klase ili 45 dinara za drugu klasu višanja, kazala je Magdalena Todorović, savetodavac za voćarstvo u Poljoprivredno stručno savetodavnoj službi (PSSS) Prokuplja.

Kako je nezahvalno prognozirati otkupnu cenu i kretanja na tržištu koje je ove godine dodatno poremećeno lošom ekonomskom situacijom u svetu izazvanom ratnim sukobima u Ukrajini, Todorović ističe da ostaje da se vidi kako će se ta cena kretati tokom berbe, jer kako je poznato tržište uvek diktira cenu.

Kako je podvukla, ove godine toplički voćari imaju razloga da budu zadovoljni jer kako je izgledalo da će im suša prepoloviti rod i uništiti kvalitet, obilne kiše koje su samo pre mesec dana pale uspele su da potpuno oporave zasade višanja, tako da je rod sada i bolji od prošlogodišnjeg kada je u prokupačkom kraju ubrano oko 2.500 vagona tog voća.

Rok za berbu višanja je jako kratak jer voće brzo prezreva i počinje da truli, pa ga je potrebno što pre obrati sa stabala i predati u hladnjače.

Pored toga proizvođačima višanja probleme svake godine pravi i visoka cena branja koja im dodatno umanjuje zaradu i koja ne prati cenu otkupa.

Tako su prošle godine berači uzimali od 17 do 20 dinara po gajbi, a ta cena je ostala i kad je otkupna spala na samo 30 dinara za kilogram višanja.

Oblačinska višnja je, pored šljive, najzastupljenija poljoprivredna kultura na teritoriji Topličkog okruga, a u prokupačkom kraju je zasađena na više od 2.000 hektara.