Ovogodišnja nagrada „Drainac“ Veroljubu Vukašinoviću iz Trstenika

????????????????????????????????????

 

–Ovogodišnju pesničku nagradu „Drainac“ dobio je Veroljub Vukašinović za zbirku poezije „Tilić“ u izdanju „Pravoslavne reči“ iz Novog Sada, saopštio je danas na konferenciji za novinare, predsednik žirija za dodelu nagrade „Drainac“ Goran Maksimović.

Direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ i član žirija Dragan Ognjanović je ovom prilikom istakao da je za ovu prestižnu nagradu ove godine konkurisalo 36 naslova, što je nešto manje nego ranijih godina.

–Bez obzira na to, svakako je reč o vrlo kvalitetnim knjigama i od tri, koliko je ušlo u uži izbor, jednoglasno smo se složili da „Tilić“ Veroljuba Vukašinovića, koju je objavila „Pravoslavna reč“ iz Novog Sada 2020. godine, bude nagrađena. Ostale dve koje su ušle u uži izbor su „Alpski kapričo“ Miroslava Aleksića i „Mutni nagoveštaj kiše“ Jelene Lengold, istakao je Ognjanović.Predsednik žirija za dodelu ove nagrade, profesor Maksimović je naglasio da ovogodišnji dobitnik ulazi u red najizrazitijih liričara srpskog jezika, a nagrađena knjiga „Tilić“, pokazuje pesnikovu sposobnost da vodi kreativan dijalog sa ljudima i biljkama, sa stvarima koje ga okružuju i sa sopstvenom dušom, koja je neiscrpni izvor pesničkog nadahnuća.

–Zahvaljujući tome ovaj pesnik nas suočava sa neprimetnim ili skrajnutim pojavama, a iznad svega sa prefinjenim ljudskim emocijama i izrazitim čovekoljubljem. U tom dijalogu Vukašinović ostvaruje jedan potpuno nov lirski svet i pesnički jezik, koji nas vraća u dubine našeg mitskog postojanja i živu vezu između prošlosti i sadašnjosti. Ovogodišnji laureat pesničke nagrade „Drainac“ stvara duže od četiri decenije na našoj književnoj sceni. On dolazi iz unutrašnjosti Srbije iz Trstenika i ovo je prilika da kažemo da i u manjim mestima u našoj zemlji, imamo kvalitetne pesnike, kao i u prestonici, naglasio je profesor Maksimović i podvukao da Veroljub Vukašinović, za ljude koji čitaju i vrednuju poeziju nije nepoznat.