Padavine obradovale ratare

Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura. Stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljišta za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura.

Savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi (PSSS) u Prokuplju Radovan Bjelica izjavio je da se sa setvom krene čim to vremenski uslovi dozvole.

–Sredina oktobra je optimalan rok kada treba da se krene sa jesenjom setvom ozimih kultura. Preporučujemo ratarima da setvu pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura obave deklarisanim semenom, a ne semenom sa „tavana“, izjavio je on i naglasio da preporuke o tome koja semena toplički ratari bi trebali da seju mogu dobiti u prostorijama PSSS.

Bjelica napominje da preporuke o tome koja semena da se seju daju nakon analize rezultata roda i kvaliteta ratarskih kultura koja su bila na oglednim poljima.

Očekuje se da najvažniji jesenji poljoprivredni posao na području Topličkog okruga bude obavljen na površini kao i prošle godine, odnosno na blizu 7.400 hektara.